Sınıf öğretmeni adaylarının bilgisayar öz yeterlik inançları ve eğitim teknolojilerine yönelik tutumları
Prof. Dr. Cemalettin İPEK
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye
Haci Yusuf Acuner
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye
Sınıf öğretmeni adaylarının bilgisayar öz-yeterlik inançları ve eğitim teknolojilerine karşıtutumlarının incelemeyi amaçlayan bu araştırma Rize Üniversitesi Eğitim Fakültesi SınıfÖğretmenliği programında öğrenim görmekte olan toplam 217 sınıf öğretmeni adayıüzerinde yapılmıştır. Araştırmada, sınıf öğretmeni adaylarının bilgisayar öz-yeterlikinançları ile eğitim teknolojilerine karşı tutumları, öğrenim gördükleri sınıfa (birinci vedördüncü sınıf), cinsiyetlerine, eğitim yaşamlarında bilgisayarla ilk karşılaştıkları eğitimkademesine ve bilgisayar sahibi olup olmama gibi değişkenlere göre karşılaştırılmıştır.Ayrıca, öğretmen adaylarının bilgisayar öz-yeterlik inançları eğitim teknolojilerineyönelik tutumlarından kestirilmeye çalışılmıştır. Bilgisayar Öz-yeterlik Algısı Ölçeği(Aşkar ve Umay, 2001) ve Teknoloji Tutum Ölçeği (Yavuz, 2005) ile toplanan verilerüzerinde yapılan analizler sonucunda, sınıf öğretmeni adaylarının bilgisayar öz-yeterlikinançlarının eğitim teknolojilerine yönelik tutumlarından istatistiksel olarak anlamlıdüzeyde kestirilebildiği gözlenmiştir. Öte yandan, erkek öğretmen adaylarının bilgisayaröz-yeterlik inançlarının kız öğretmen adaylarınkinden, kişisel bilgisayar sahibi olanöğretmen adaylarının bilgisayar öz-yeterlik inançları ise bilgisayar sahibi olmayanadayların bilgisayar öz-yeterlik inançlarından daha yüksek çıkmıştır.
ilköğretim okulu,öğretmen adayları,tutum,eğitim teknolojisi,bilgisayar özyeterliği
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler DOAJ, EBSCO, ULAKBIM, ASOS