Orta Büyüklükteki Rotator Manşet Kas Yırtığı Sonrası Artroskopik Omuz Cerrahisi Uygulanan Bireylerde Yenilikçi Bir Yaklaşım: Humeral Baş Depresör Kas Ko-Aktivasyon Eğitimi
Dr. Öğr. Üyesi Caner KARARTI
Doç. Dr. Anıl ÖZÜDOĞRU
Doç. Dr. Hakkı Çağdaş BASAT
İsmail Özsoy
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Orta büyüklükte rotator manşet kas yırtığı olan hastalarda konservatif tedaviyle kombine uygulanan humeral baş depresör kas ko-aktivasyon eğitiminin etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Toplam yirmi dört katılımcı rastgele iki gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki bireylere toplam 6 hafta olmak üzere haftada 5 gün konservatif tedavi programı uygulandı. Konservatif tedaviye ek olarak tedavi grubundaki katılımcılar için haftada 5 gün 6 haftalıkhumeral baş depresör kas ko-aktivasyon eğitimi uygulandı. Katılımcılar hem tedavi öncesi hem de sonrası ağrı ve eklem hareket açıklığı açısından değerlendirildiler. Bulgular:Tedavi grubunda ağrı (p=.049; p=.008; p=.009; p=.003) ve eklem hareket açıklığı skorlarındaki (p=.047; p=.007; p=.001) iyileşmenin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu bulundu. İç rotasyon hareket açıklığı açısından iki grup arasında anlamlı fark yoktu (p = .499). Sonuç: Bu çalışma, orta büyüklükteki rotator manşet yırtıklarının tedavisinde konservatif tedavi ile birlikte humeral baş depresör kas ko-aktivasyon eğitiminin daha iyi bir seçim olabileceğini düşündürmektedir.
Omuz,Rotator Manşet,Rotator Manşet Yaralanmaları
Dergi Adı Sakarya Tıp Dergisi