How are lung volume and respiratory muscles affected in non-severe patients with Covid-19?
İlyas Uçar
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Muharrem Said Coşgun
Fatih Çankal
Dr. Öğr. Üyesi Caner KARARTI
Erdal Kurtoğlu
Ahmet Payas
Dilara Patat
Mehtap Nisari
Amaç: Coronavirus-2019 (Covid-19) öncelikle solunum sistemini etkiler ve solunum kaslarını ve akciğer hacmini nasıl etkilediği hala tam olarak anlaşılamamıştır. Çalışmamız erişkin koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) hastalarında akciğer bilgisayarlı tomografisinde (BT) akciğerlerde ve solunum kası boyutlarında zamana bağlı olarak oluşabilecek değişiklikleri değerlendirmeyi amaçladı.Materyal ve Metot: Evre 1 (0-4 gün) ve evre 6’da (>28 gün) en az iki kontrastsız göğüs BT görüntüsü olan 101 erişkin hastanın klinik ve radyolojik kayıtları geriye dönük olarak toplandı. Akciğer hacimlerini hesaplamak için ImFusion Suite programı kullanıldı ve pektoral ve interkostal kasların kesit alanları da “ImageJ” programı kullanılarak hesaplandı.Bulgular: Yüz bir hasta (51 kadın, %50,49) çalışmaya dahil edildi. ANCOVA, interkostal kasların kesit alanına (KA) ilişkin önemli bir evre*yan etkileşim etkisi ortaya çıkardı [(p=.010; η²p=.064)]. Sırasıyla pektoralis major ve minor kaslarının KA’sında [(p=.314; η²p=.010), (p=.644; η²p=.002)] ve akciğer hacminde [(p=.340; η²p=.009)] iki evre arasında anlamlı bir fark bulunmadı.Sonuç: Covid-19 pnömonisi solunum kaslarında atrofiye neden olur. Ancak yardımcı solunum kasları ve akciğer hacmi üzerinde önemsiz bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Viral enfeksiyonlar sırasında ciddi komplikasyon riskini azaltmak için solunum kaslarının daha fazla araştırılması ve solunum kas eğitimi gereklidir.
Covid-19,computed tomography,imaging,lung volume,respiratory muscles
Dergi Adı Medical Records