Lumbopelvik motor kontrol, postüral denge ve fiziksel performans arasındaki İlişki
Dr. Öğr. Üyesi Caner KARARTI
Sevil Bilgin
Hacettepe Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Öznur BÜYÜKTURAN
Doç. Dr. Buket BÜYÜKTURAN
Yeliz Dadalı
Nilgün Bek
Hacettepe Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Lumbopelvik stabilitenin zayıfladığı durumlarda postüral dengenin kötüleştiği, nötral pozisyonun ve postürün korunması için daha fazla efor sarf edildiği, bireylerin daha erken yorulduğu ve yaralanma sıklığının arttığı bilinmektedir. Literatürde lumbopelvik stabilitenin denge ve fiziksel performans için önemli olduğu vurgulanmasına rağmen, M. Transversus abdominus (mTrA) ve M. Lumbar multifidus (mLM)’nin kas kalınlıkları ile bu parametrelerin ilişkisi incelenmemiştir. Amacımız, mTrA ve mLM kas kalınlıkları ile postüral denge ile fiziksel performans arasındaki ilişkinin incelenmesiydi.Yöntem: Çalışmaya 18 ile 25 yaş arası 64 genç yetişkin birey dahil edildi. mTrA ve mLM’nin kalınlıklarının belirlenmesi amacıyla ultrasonografik görüntüleme kullanıldı. Statik ve dinamik postüral dengenin objektif değerlendirilmesinde Biodex Denge Sistemi kullanıldı. Fiziksel performans, dikey sıçrama testi, yana adım alma testi ve mekik koşu testleri ile değerlendirildi.Sonuçlar: mTrA kas kalınlığı ile genel stabilite indeksi (GSİ), anteroposterior stabilite indeksi (APSİ) ve yana adım alma testi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p<0,05). mLM kas kalınlığı ile GSİ, APSİ, yana adım alma testi ve mekik koşu testi ile arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p<0,05).Tartışma: Lumbopelvik motor kontroldeki azalma, denge ve fiziksel performanstaki kötüleşmeler ile ilişkili olduğu için, lumbopelvik motor kontrol değerlendirilmesinin akılda tutulması gereken parametreleri olduğu düşünülmektedir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi