Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı'na Giriş Sürecinin Alman Mizah Dergisi Kladderadatsch'daki Karikatürlerle Temsili
Oğuz Göksu
Dr. Öğr. Üyesi Caner ÇAKI
Özkan Avcı
Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman ulusal çıkarları doğrultusunda Alman İmparatorluğu’nun propaganda aracı gibi hareket eden ve Alman İmparatorluğu’nun İtilaf Devletleri’ne karşı mücadelesine geniş yer veren Kladderadatsch mizah dergisi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’na giriş sürecinde yaşananları da mizahi bir dille ele almıştır. Çalışmada Alman mizah dergisi Kladderadatsch’ın Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’na giriş sürecini ne şekilde ele aldığı incelenmiştir. Bu kapsamda mizah dergisi özelinde Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşa giriş sürecinin Alman İmparatorluğu’nun propagandasındaki temsilinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Çalışmada konuya ilişkin karikatürler İngiliz dilbilimci Geoffrey Leech’ın anlamlandırmanın yedi türü üzerinden göstergebilimsel olarak analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular kapsamında dergide Birinci Balkan Savaşı’ndan yenilgiyle çıkan Osmanlı İmparatorluğu’nun Alman İmparatorluğu’nun askeri desteğini alarak güçlü bir ülke haline geldiğine yönelik algı oluşturulmaya çalışıldığı ortaya çıkarılmıştır. Diğer yandan dergide cihat ilanı ve İngiltere’ye karşı olası Süveyş Harekâtı üzerinden Osmanlı İmparatorluğu’nun İtilaf Devletleri’ne karşı önemli bir tehdit olarak sunulduğu, bu şekilde Alman İmparatorluğu’nun savaşta güçlü bir müttefike sahip olduğuna yönelik mesajın verilmeye çalışıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Propaganda,Osmanlı İmparatorluğu,Temsil,Mizah,Karikatür
Dergi Adı Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi