Franco İspanya'sında Afişler Üzerinden Falanjizm Propagandası
Şükrü Macun
Adıyaman Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Caner ÇAKI
Falanjizm ideolojisi, Komünizm ideolojisine karşı mücadele eden İspanyol milliyetçilerin benimsediği fikir akımını ifade etmektedir. İspanyol Falanjı Partisi (FE) tarafından 1933 yılında ortaya konan ideoloji, 1939 yılında Francisco Franco’nun İspanya yönetimini ele geçirmesinden sonra ülkenin resmi ideolojisi haline gelmiştir. Franco, Falanjizm ideolojisini İspanyol toplumuna benimseterek, yeni bir İspanyol kültürü inşa etmeyi amaçlamıştır. Bu amaçla 1933 yılında FE’nin kuruluşundan, 1975 yılında Franco’nun ölümüne kadarki süreçte kitle iletişim araçları yoluyla Falanjizm ideolojisinin İspanya’da hâkim kılınması için çalışılmıştır. Çalışmada İspanya’da Falanjizm ideolojisinin benimsetilmesi amacıyla kullanılan afişler incelenmiş, ideolojiyle birlikte İspanyol toplumsal ve kültürel hayatında hangi söylemlerin hâkim kılınmaya başlandığının ve hangi değişimlerin yaşandığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda ele edilen bulgularda, Falanjizm ideolojisiyle birlikte İspanyol kültüründe tek ulus ve tek vatan düşüncesinin idealleştirildiği, kadınların toplumsal ve ekonomik hayatta ön plana çıkarıldığı, militarist söylemlerinin ağırlık kazandığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca afişlerde Komünizm, Masonluk ve Yahudiler, İspanyol toplumunun düşmanı olarak ilan edilmiş, İspanya’nın tehlike altında olduğu savunulmuş, bu aşamada da Falanjistler İspanya’nın kurtarıcısı olarak ön plana çıkarılmıştır.
Dergi Adı MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
Basım Tarihi 04-2022