Birinci Dünya Savaşı’nda Amerikan Kütüphane Derneği’nin ABD Ordusuna Yönelik Hazırladığı Propaganda Posterleri Üzerine İnceleme (ESCI)
Metin Işık
Sakarya Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Ali Gazi
Dr. Öğr. Üyesi Caner ÇAKI
İnönü Üniversitesi, Türkiye
Gül Çakı
Birinci Dünya Savaşı’nda Amerikan Kütüphane Derneği (American Library Association/ALA) liderliğinde kitap seferberliği başlatılmıştır. Bu seferberlik kapsamında hem ABDhalkının kitap bağışı yapmalarının hem de ABD askerlerinin kitap okuma alışkanlığıkazanmalarının sağlanması için propaganda posterleri etkin bir şekilde kullanılmıştır. Amaç:Çalışmada ALA’nın kitlelerin kitap bağışı yapmalarında ve askerlerin kitap okumalarınınteşvik edilmesinde propaganda posterlerini ne şekilde kullandığının ortaya konulmasıamaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden göstergebilim yöntemikullanılmıştır. Çalışma kapsamında Birinci Dünya Savaşı’nda ALA tarafından kullanılanpropaganda posterleri Danimarkalı dilbilimci Louis Hjelmslev ve ABD dilbilimci WilliamLabov’un göstergebilim modeli ışığında analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada elde edilenbulgularda kitap okumanın ABD askerleri için iyi bir boş zaman aktivitesi olduğuna vebağışlanan kitapların ABD ordusunda verimli bir şekilde kullanıldığına yönelik mesajlarınverildiği ortaya çıkarılmıştır. Sonuç: Çalışmada ALA’nın ABD halkının kitap bağışının veaskerlerin kitap okumasının teşvik edilmesi sürecinde askerlerin kitap okumaya istekliolduğuna yönelik algıyı posterler üzerinden oluşturmaya çalıştığı sonucuna ulaşılmıştır. Özgünlük: Ulusal literatür içerisinde ALA’nın bu bağlamdaki faaliyetlerini konu alanoldukça sınırlı çalışma bulunmaktadır. Çalışmada ALA’nın Birinci Dünya Savaşı özelindefaaliyetleri kapsamlı olarak incelenmeye çalışılmıştır.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Kütüphaneciliği