The Propaganda In Armenia Of The Five-Year Development Plans Implemented In The Soviet Union
Tuğba Baytimur
Dr. Öğr. Üyesi Caner ÇAKI
İnönü Üniversitesi, Türkiye
Ferit Arda Arıca
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Türkiye
Sovyetler Birliği, 1928 yılında beş yıllık kalkınma planlarını uygulamaya başlamıştır. Bu aşamada başta tarım ve sanayi olmak üzere birlik içerisinde büyük bir ekonomik kalkınma hedefinin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Sovyetler Birliği yönetimi; birlik içerisindeki sosyalist cumhuriyetlerdeki halkları, kalkınma planlarına dahil etmek için propaganda faaliyetleri yapmıştır. Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (ESSC) de Sovyetler Birliği’nin kalkınma planlarına yönelik propaganda faaliyetlerinin uygulandığı sosyalist cumhuriyetlerden biri olmuştur. Bu aşamada Sovyetler Birliği, hazırlanan propaganda posterleri üzerinden Ermeni halkının kalkınma planları kapsamında tarımda ve sanayide çalışmasını teşvik etmeye çalışmıştır. Çalışmada Sovyetler Birliği’nin Ermenistan’da kalkınma planlarını konu alan propaganda faaliyetleri, posterler özelinde incelenerek, Sovyetler Birliği’nin beş yıllık kalkınma planları kapsamında Ermenistan’da hangi propaganda mesajlarına yer verdiğinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında kota örneklemi kullanılarak belirlenen 7 propaganda posteri, Karl Bühler’in Organon Modeli (Organon Modell) ışığında analiz edilmektedir. Elde edilen bulgularda, propaganda posterlerinde Komünizm ideolojisini veya Lenin liderlik kültünü yücelten söylemlere yer verilmediği, bunun yerine iş ve emeğin önemi vurgulayan söylemlerin posterlere aktarıldığı sonucuna ulaşılmaktadır.
Dergi Adı Review of Armenian Studies
Makale Dili İngilizce