Nazi Almanya’sı Döneminde Nazizm İdeolojisindeki Antisemitist Propaganda Mitlerinin Eğitime Yansıması
Yasemin Keskin Yılmaz
Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Caner ÇAKI
İnönü Üniversitesi, Türkiye
Arzu Kazaz
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP), 1933 yılındaAlmanya'da iktidara gelmesinden sonra Naziler, Nazizmideolojisinin antisemitist fikirlerinin ülke genelinde hâkim olmasınaçalışmakta, bu amaçla Yahudilere yönelik nefret söylemi içerenyayınlar yapılmaya başlanmaktadır. Bu yayınlar içerisinde en dikkatçekenlerden biri NSDAP'nin önde gelen siyasetçilerinden biri olanJulius Streicher tarafından yayınlanan ve özellikle Almanya'dakiokullarda Yahudi karşıtı algıların inşa edilmesinde kullanılmayaçalışılan Zehirli Mantar (Der Giftpilz) isimli hikâye kitabıolmaktadır. Çalışmada Zehirli Mantar kitabı içerisinden seçilensekiz hikâye üzerinden Nazizm ideolojisinin Alman toplumunda inşaetmek istediği mitlerin ortaya konulması ve inşa edilen mitler ileneyin hedeflendiğinin açıklanması amaçlanmaktadır. Bu amaçlabelirlenen hikâyelerde yer alan yazılı ve görsel kodlar,göstergebilimsel analize tabi tutularak incelenmektedir. Elde edilenbulgular kapsamında, hikâye kitabı üzerinden "Yahudilerin Almantoplumunu ekonomik yönden sömürdüğü", "Yahudilerin yalnızcakendi çıkarların için çalıştığı" ve "Yahudilerin Alman toplumu içintehdit oluşturduğu" şeklinde Yahudi karşıtı mitlerin inşa edildiğigörülmektedir. İnşa edilen mitler yoluyla Alman toplumundaYahudilere yönelik nefret söylemi inşa edilerek, Yahudilerin Almantoplumundan dışlanmasının amaçlandığı ortaya çıkarılmaktadır.
Dergi Adı Selçuk İletişim Dergisi
Basım Tarihi 07-2020