Komünist İdeoloji Altında Ermeni Kadınların Propaganda Posterlerindeki Temsili
İnönü Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Ozan Gülada
Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Türkiye
2 Aralık 1920-2 Eylül 1991 tarihleri arasında varlık gösteren Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde Ermeni devletinin resmi ideolojisi, Komünizm olmaktadır. Bu süreçte Komünizm ideolojisine ait söylemler Ermeni toplumsal ve kültürel hayatında önemli değişimlerin yaşanmasına yol açmaktadır. Özellikle Komünizm ideolojisi, Ermeni kadınların toplumsal hayattaki rollerinde radikal değişimlerin yaşamasına neden olmaktadır. Çalışmada Ermenistan’ın Komünizm ideolojisi altında şekillenen toplumsal yapısında kadınların medyada ne şekilde temsil edildiklerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Ermenistan’ın Komünizm ideolojisi altında yöneltildiği 71 yıl boyunca ülkede en etkili şekilde kullanılan kitle iletişim araçlarından biri olan posterler üzerinden Ermeni kadınların medyadaki temsilleri ele alınmaktadır. Çalışmada Rus dilbilimci Roman Jakobson’un göstergebilim kavramları ışığında propaganda posterleri analiz edilmektedir. Çalışmada incelenen propaganda posterlerinden elde edilen bulgularda, Komünizm ideolojisi altında Ermeni kadınların çalışma hayatında aktif olarak rol almaya teşvik edildiği ortaya konulmaktadır. Ayrıca posterlerde Ermeni kadınların çalışma hayatında aktif olarak rol almasının ülkede Komünizm ideolojisinin inşa edilmesinde önemli etkisi olduğuna yönelik algı oluşturulmaktadır.
Komünizm,Sovyetler Birliği,Ermenistan,Kadınlar
Dergi Adı Ermeni Araştırmaları Dergisi