21. Yüzyılın Sosyal Güvenlik Sorunu Olarak Evsizleri Konu Alan Reklam Kampanyaları Üzerine Göstergebilimsel Bir İnceleme
Mustafa Karaca
Anadolu Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Ali Gazi
Trabzon Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Caner ÇAKI
İnönü Üniversitesi, Türkiye
Evsizleri konu alan bu çalışmada, reklam kampanyalarında bu sorunun nasılyansıtıldığının ve sorunla ilgili ne gibi çözüm önerilerinin sunulduğunun irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında nitel betimleyici bir yaklaşıma sahipolan çalışmada, evsizlerin yoğun olarak yaşadığı 9 ülkenin yanı sıra Türkiye›nin deiçinde bulunduğu on farklı ülkede evsizlerin sorunlarına yönelik hazırlanan reklamkampanyaları göstergebilimsel analiz yöntemi ile incelenmiştir. Çalışma, evsizlerikonu alan reklam kampanyalarında verilen mesajları açıklaması bakımından önemtaşımaktadır. İncelenen reklam kampanyalarında hüzün duygusu üzerinden kitlelerehitap edildiği ve kitlelerin evsizler ile empati kurmalarının amaçlandığı tespit edilmiştir.Bu doğrultuda, kitlelerin evsizlere yönelik daha duyarlı olmasının ve evsizler için düzenlenen yardım kampanyalarına destek vermesinin hedeflendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Dergi Adı Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2019