Leyla Saz Hanım’ın Sanat Anlayışıyla İttihat Ve Terakki Propagandası: Türk Sanat Müziği Vicdân-I Muâzzam
Dr. Öğr. Üyesi Caner ÇAKI
İnönü Üniversitesi, Türkiye
Derya Karaburun Doğan
İnönü Üniversitesi, Türkiye
1908 yılında Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid, İkinci Meşrutiyet'i ilan etmiştir. Meşrutiyetin ilanından sonra,İttihat ve Terakki Cemiyeti, İmparatorluk üzerindeki nüfuzunu giderek attırmaya başlamaktadır. Cemiyet,özellikle İttihatçı Enver Bey'e yönelik büyük bir propaganda faaliyetine yönelerek, Osmanlı Tebaası'nda EnverBey'in "Hürriyet kahramanı" olarak anılmasını sağlamaktadır. Bu süreçte Cemiyet'in propaganda faaliyetlerindemüzik sanatı etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Türk müziğinin İttihat ve Terakki Cemiyeti'ninpropaganda faaliyetlerinde nasıl ve ne yönde kullanıldığı ele alınmıştır. Bu açıdan, İttihat ve TerakkiCemiyeti'nin propaganda faaliyetlerinde kullanılan, dönemin ünlü Bestecisi Leyla Saz Hanım'ın Vicdân-ıMuâzzam eserinin sözleri göstergebilimsel analize, müziği ise müzik analizine tabi tutularak incelenmiştir.Çalışmanın göstergebilimsel analizi sonucunda, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin, Osmanlı halkına kendisini"kurtarıcı" ve "kahraman" olarak sunduğu ortaya çıkarılmıştır. Vicdan-ı Muazzam Marşı duyumsal analizyöntemi ile incelendiğinde, marşın GTSM (Geleneksel Türk Sanat Müziği) makamsal yapısına göre Hicazkârmakamı dizisinde Sol (Rast) Do (Tiz Çargâh) ses aralığında, marş ritmik formunda, inici seyirde ve 4/4 Sofyanusulünde bestelendiği belirlenmiştir.
Dergi Adı Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Dergisi
Basım Tarihi 11-2018