Almanya İçin Alternatif Partisi’nin Göçmen Karşıtı Propaganda Faaliyetlerini 2017 Alman Federal Seçimleri Üzerinden Okumak
Dr. Öğr. Üyesi Caner ÇAKI
İnönü Üniversitesi, Türkiye
Hasan Topbaş
İnönü Üniversitesi, Türkiye
2010 yılının sonlarından itibaren başlayan Arap Baharı ile birlikte Afrika ve Asyakıtalarındaki Müslüman ülkelerden Avrupa Birliği üyesi ülkelere yönelik büyük birgöç dalgası yaşanmıştır. Almanya bu göç dalgasından en çok etkilenen ülkelerinbaşında yer almaktadır. Bu süreçte, Almanya için Alternatif (Alternative fürDeutschland, AfD) adında göçmen karşıtı politikaları ile ön plana çıkan aşırı sağeğilimli bir parti 2013 yılında Almanya’da kuruldu. 2017 yılının Eylül ayında yapılanAlman Federal Seçimleri’nde AfD, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’daaşırı sağ eğilimli siyasi partilerin hiç birinin elde edemediği %12,6’lık oy oranıile seçimde üçüncü parti olmayı başardı. Bu çalışmada, kuruluşunun dördüncüyılında seçimlerde Almanya’nın en büyük üçüncü partisi olan AfD’nin başarısında,uyguladığı propaganda faaliyetlerinin rolü açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmadaamaçlı örneklem metodu kullanılarak belirlenen AFD’nin 2017 Alman FederalSeçimleri’nde kullandığı göçmen karşıtı üç propaganda afişi ünlü İsviçreli DilBilimci Ferdinand de Saussure’ün Göstergeler Sistemi temelinde nitel araştırmayöntemlerinden göstergebilimsel analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmakapsamında incelenen propaganda afişleri AfD’nin resmi web sitesinden eldeedilmiştir. Elde edilen bulgular çerçevesinde, propaganda posterlerinde AfD’nin,Saussure’ün gösterilen boyutunda, Almanya’nın göçmenlere ihtiyaç duymadığı vegelecek olan göçmenlerin Almanya’daki mevcut düzeni yıkmaya çalışacağı algılarıüzerinden propaganda faaliyetini yürüttüğü gözlemlenmiştir.
Dergi Adı Erciyes İletişim Dergisi
Basım Tarihi 07-2018