Birinci Dünya Savaşı’ndaki Alman Propaganda Kartpostallarında Kullanılan Karikatürlerde Türklerin Sunumunun Göstergebilimsel Açıdan İncelenmesi
Dr. Öğr. Üyesi Caner ÇAKI
Birinci Dünya Savaşı’nda İttifak Devletleri Bloğu’nun başını çeken Alman İmparatorluğu,savaşta düşmanlarına korku salmak, müttefiklerini ise kendi bloğunda tutabilmek içinpropaganda kartpostallarını etkin bir şekilde kullanmıştır. Bu süreçte Almanya’da,özellikle Türkiye’yi (Osmanlı İmparatorluğu) konu alan pek çok propagandakartpostalının ortaya çıktığı görülmüştür. Bu çalışmada, Birinci Dünya Savaşı’ndaAlmanya’da kullanılan propaganda kartpostallarındaki karikatürlerde, Almanlarınmüttefiki Türkleri, nasıl ve ne şekilde sundukları incelenmeye çalışılmıştır. Bu açıdanamaçlı örnekleme metodu kullanılarak belirlenen Türklerin konu edildiği beş Almanpropaganda kartpostalı çalışmada analiz edilmiştir. Seçilen propaganda kartpostalları,Roland Barthes’ın düzanlam (dénotation), yananlam (connotation), metafor, metonimve mit kavramları çerçevesinde yorumlanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgularışığında Almanların Birinci Dünya Savaşı’nda kartpostalları propaganda amaçlıkullandığı, Alman propaganda kartpostallarındaki karikatürlerde Türklerin “fes”,“şalvar” ve “bayrak” metonimleri içerisinde sunulduğu ve Türklerin genel olarak “cesur”,“kahraman” ve “güçlü” metaforları içerisinde açıklandığı ortaya çıkarılmıştır.
Dergi Adı Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 06-2018