“Horst-Wessel” Propaganda Marşı Üzerinden Nazizm İdeolojisinin İnşası
Derya Karaburun Doğan
İnönü Üniversitesi, Türkiye
Nurcan Yılmaz
Naziler, Almanya’da iktidarda bulundukları dönemde “DasLied der Deutschen”ve “Horst-Wessel Lied”’i milli marş olarak kullanmışlardır; kutlamalarda, merasimlerde,cenaze törenlerinde ve büyük toplantılarda sürekli olarak bu iki marşa yer vermişlerdir. Nazirejimi altındaki Almanya’da Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) mensupları,bu marşların çalınması ile birlikte sağ ellerini kaldırarak hep bir ağızdan coşkulu bir şekildemarşlara eşlik etmişlerdir ve marşın sonunda liderleri Adolf Hitler’e ve Nazizm’e övgülerdebulunmuşlardır. Gerek Alman milliyetçiliğini vurgulayan sözleri gerek büyük Nazi kitleselgösterilerin bir parçası haline gelmesi nedeniyle bu marşlar, Naziler tarafından Nazizmideolojisini kitlelere yayan bir propaganda aracı olarak kullanılmıştır.Bu çalışmada, 1933-1945 yılları arasında, Naziler tarafından milli marş olarakbestelenen ve kullanılan “Horst-Wessel”in sözleri ve müziği nitel araştırma yöntemleriiçerisinde yer alan göstergebilim ve müzik analiz yöntemlerine tabi tutularak incelenmiştir.Marşın sözleri ve müzikleri bulunduğu bağlamın koşulları içerisinde yorumlanmıştır. Eldeedilen bulgular ışığında, marşın Nazizm ideolojisini doğrudan kitlelere benimseten sözlereyer verildiği ve müziklerin kitleleri Nazizm ideolojisine yönelik motive edici olduğusaptanmıştır. Ayrıca çalışma kapsamında, marşların “Komünizm ideolojisinin Almanyaiçin tehlike oluşturduğu” ve “Alman ırkının diğer ırklardan üstün olduğu” mitleri üzerinekurgulandığı sonucu ortaya çıkarılmıştır.
Dergi Adı İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi
Basım Tarihi 06-2018