Srebrenitsa Soykırımı ve Sırbistan’ın Uluslararası Sorumluluğu
Haydar Karaman
Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Burak GÜNEŞ
Bu çalışmanın amacı, 1995’te Bosna-Hersek Srebrenitsa’da gerçekleşen soykırım suçunu juridico-political (yasal-politik) bir hat üzerinden incelemektir. Bu inceleme yapılırken, mahkemelerin vermiş oldukları kararların ne derecede siyasi olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Eleştirel hukuk çalışmalarının ortaya koyduğu gibi hukuk, doğası gereği siyasaldır. Siyasal olmasından dolayı da özneldir. Bu öznellik ise taraflar arasındaki en ufak bir güç dengesizliğinde, hukukun siyasal güçten yana tavır almasına neden olmaktadır. Bu çalışmada da Uluslararası Adalet Divanı’nın Srebrebitsa’da meydana gelen “soykırıma” dair almış olduğu kararda, uluslararası güç dengelerini son derece ustalıkla gözettiği ve bunun sonucunda vermiş olduğu karar ile egemen devletlerin çıkar ve güç dengesini sarsmamaya gayret ettiği ileri sürülmektedir. Buradan hareketle çalışma, Srebrenitsa tarihiyle ilgili bir dizi meseleyi tekrar ele alırken; hafızayı taze tutmak ve suçu farklı açılardan ele almak amacıyla, bir bütün olarak siyasi tarihte yankılanan, suça giden sürece etki eden yönleri de inceleyecektir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde eldeki çalışma, Yugoslavya’da meydana gelen zulümleri unutturmadan, devletlerin sorumluluğu hukuku bağlamında da Uluslararası Adalet Divanı’nın vermiş olduğu kararı eleştirel bir gözle yeniden değerlendirmek gayesindedir.
Srebrenitsa,Yugoslavya,Genocide,UAD,EYCM
Dergi Adı Iktisadi Idari ve Siyasal Arastirmalar Dergisi