img
img
VALORIZATION OF SMOKED TROUT SKINS AS A GELATIN SOURCE: ANALYSIS OF TECHNOLOGICAL AND STRUCTURAL PROPERTIES     
Yazarlar (1)
Dr. Öğr. Üyesi Şefik TEKLE Dr. Öğr. Üyesi Şefik TEKLE
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Balık işleme yan ürünleri, jelatin gibi fonksiyonel biyopolimerlerin alternatif kaynağı olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bu çalışma, tütsülenmiş alabalık derilerinin jelatin üretimi için potansiyelini değerlendirmeyi ve özelliklerini tütsülenmemiş alabalık jelatini ile karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Jelatin, tütsülenmiş alabalık derilerinden ekstraksiyon ile elde edilmiştir. Teknolojik ve yapısal özellikler analiz edilmiş ve tütsülenmemiş alabalık jelatini ile karşılaştırılmıştır. Tütsülenmiş derilerden elde edilen jelatin verimi (%9.89) ve jel kuvveti (45 g), gökkuşağı alabalığı jelatininden daha düşüktür. Buna rağmen, emülsiyon aktivite indeksi daha yüksek, köpük kapasitesi ve protein içeriği ise yakın bir seviyededir. Renk farklılığı ise oldukça belirgin (ΔE:18.93 - çok belirgin) olarak elde edilmiştir. Spektroskopik analizler, fonksiyonel grupların korunduğunu doğrulamıştır. Tütsülenmiş alabalık derisi, sürdürülebilir ve alternatif yeni bir jelatin kaynağı olarak gıda ve diğer sektörler için iyi bir fırsat sunmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale
Dergi Adı Gıda
Dergi ISSN 1300-3070
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 10-2025
Cilt No 50
Sayı 5
Sayfalar 751 / 765
Doi Numarası 10.15237/gida.GD25079
Makale Linki https://doi.org/10.15237/gida.gd25079