img
img
Evaluation of the Potential Risk Posed by Emerging Yr5-Virulent and Predominant Races of Puccinia striiformis f. sp. tritici on Bread Wheat (Triticum aestivum L.) Varieties Grown in Türkiye        
Yazarlar (6)
Doç. Dr. Kadir AKAN Doç. Dr. Kadir AKAN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Ahmet Çat
Siirt Üniversitesi, Türkiye
Medine Yurduseven
Akdeniz Üniversitesi, Türkiye
Yeşim Sıla Tekin
Akdeniz Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Zahit Yeken
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Tekin
Akdeniz Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
In this study, the reactions of 70 bread wheat varieties released in Türkiye to five prevalent Pst races, including the Yr5-virulent PSTr-27, were evaluated. Reaction tests of wheat varieties to all races revealed PSTr-27 as the most aggressive race, followed by PSTr-31, PSTr-28, PSTr-29, and PSTr-30. Notably, only seven varieties (Kıraç 66,İkizce...
Anahtar Kelimeler
bread wheat | Puccinia striiformis f. sp. tritici | resistance | stripe rust
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Fungi
Dergi ISSN 2309-608X Wos Dergi Scopus Dergi
Dergi Tarandığı Indeksler SCI
Dergi Grubu Q1
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 08-2025
Cilt No 11
Sayı 635
Sayfalar 1 / 14
Doi Numarası 10.3390/jof11090635
Makale Linki https://doi.org/10.3390/jof11090635