PON192 Polymorphism and LDL-Oxidation As Risk Factors For Coronary Artery Disease in Young Turkish Population
Eser Yıldırım Sözmen
Latife Meral Kayıkçıoğlu
Ebru Sezer
Doç. Dr. Bilal İLANBEY
Yasemin Akçay
Kadir Hakan Kültürsay
Ege Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Kardiyovasküler hastalık risk faktörü olarak paraoksonaz1 (PON1) polimorfizminin rolüyle ilgili çok sayıda çelişkili rapor bulunmaktadır. Koroner arter hastalığı ilePON1-55L ya da PON1-192R alelleri arasında ilişki olduğu öne sürülmüştür. Diğer yandan son yayınlarda farklı popülasyonların PON1 aktivitesi ve konsantrasyonları arasında büyük farklılıklar olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada PON192 polimorfizmine göredüşük-dansiteli-lipoprotein (LDL) oksidasyon belirteçleri ve PON1 aktivitelerinin (paraoksonaz ve aril esteraz) özellikle Türk popülasyonunda koroner arter hastalığı bulunan gençlerde bu hastalık açısından yararlı belirteçler olup olmadıklarının araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Koroner arter hastalığı olan 60 hasta (38.1±5.0 yaşında) ve 52 sağlıklı kontrol (32.5±6.1 yaşında) çalışmaya alındı. Tüm hastalarda PON192 polimorfizmi, paraoksonaz aktivitesi, serum oksidasyon düzeyi belirlendi.Bulgular: Koroner arter hastalarında total kolesterol, trigliserid, bazal-dien ve stimüle-LDL tiobarbitürik asidle reaksiyon veren yapıların (TBARS) düzeyleri kontrolleregöre yüksek bulunurken PON1 ve arilesteraz aktivitelerinin düşük olduğu tespit edildi (p<0.001). Kontrol grubu içinde bakılan hiçbir parametrede polimorfizm açısındanbir farklılık saptanmazken, RR polimorfizmlilerde stimüle LDL-TBARS düzeylerinindaha yüksek olduğu görüldü (RR için 5,27 ± 2,4 nmol/mg LDL protein, QR için 3,64 ±1.28 nmol/mg LDL protein for QR ve QQ için 4,95 ± 2,8 nmol/mg LDLprotein). RR polimorfizmine hasta grubunda daha sık rastlanmakla birlikte istatistiksel anlamlılık saptanamadı. Sonuç: Bulgularımız RR polimorfizminin erken yaşlarda aterosklerozun belirlenebilmesi için yararlı bir gösterge olabileceğini düşündürmektedir.
atherosclerosis, paraoxonase, arylesterase, PON192 polymorphism, LDL oxidation, Turkish population
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF BIOCHEMISTRY-TURK BIYOKIMYA DERGISI
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded