Kırşehir İlinde Rotavirüs ve Adenovirüs Pozitifliği Olan Hastaların Laboratuvar Testlerinin Retrospektif Değerlendirilmesi
Dr. Öğr. Üyesi Gamze TURNA SALTOĞLU
Fikriye Milletli Sezgin
Amasya Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Bilal İLANBEY
Doç. Dr. Ülken Tunga BABAOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi Erdal ÜNLÜ
Amaç: Akut gastroenterit dünya çapında bebek ve çocuklarda morbidite ve mortalitenin önemli bir nedenidir. Bu çalışmada hastanemize akut gastroenterit ön tanısı ile başvuran çocuk hastalarda rotavirüs ve adenovirüs pozitifliği sıklığının saptanması ve laboratuvar bulgularının retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Araçlar ve Yöntem: Bu çalışmada Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesine akut gastroenterit ön tanısı ile Eylül 2018-Eylül 2019 tarihleri arasında başvuran çocuk hastaların gaita örnekleri ve kan testi sonuçları retrospektif olarak incelendi. Gaita örneklerinde rotavirüs ve enterik adenovirüs antijenlerinin varlığı immunokromatografik test ile araştırıldı. Bulgular: Çalışmada toplam 1392 hastanın 229’unda (%16.45) viral antijen tespit edildi. Bu olguların %14.8’i (n=34) adenovirus pozitif, %85.2’si (n=195) rotavirus pozitif olarak saptandı. Olguların 116’sı (%50.65)’i erkek, 113 (%49.35)’i kız idi. Adenovirüs pozitif hastaların lenfosit, nötrofil, lökosit ve CRP değerleri, sırasıyla %64.7, %26.5, %2.9 ve %43.8’inde referans aralığa göre yüksek bulundu. Rotavirus pozitif hastaların lenfosit, nötrofil, lökosit ve CRP değerleri, sırasıyla %29.7, %28.7, %4.6 ve %58.1’inde referans aralığa göre yüksek bulundu. Sonuç: Akut gastroenterite neden olan viral ya da bakteriyel patojen etkenin ayrımı uygun tedavinin belirlenmesi açısından kritiktir. Viral kaynaklı akut gastroenterit etkenlerini saptayabilecek spesifik laboratuvar testlerinin belirlenmesi ve gaitada viral antijen bakılmasının gereksiz antibiyotik kullanımını azaltacağını düşünmekteyiz.
Dergi Adı Ahi Evran Medical Journal
Basım Tarihi 12-2020