1932 Kessarevo Kesarevo Kesenova Olayı Faciası Hadisesi
Prof. Dr. Bengül BOLAT
1932 yılında Kuzey Bulgaristan’a bağlı Gorna Oryahovitsa’nın Kessarevo Köyünde yaşayan İbrahim adlı Türk köylüsü ile Bulgar bir bekçi arasında meydana gelen kavga Bulgar bekçinin ölümüyle sonuçlanmıştır. Bulgaristan’da Arif Necip adlı bir Türk gazetecinin çıkardığı “Karadeniz” Gazetesi, bu olayın köyde yaşayan Türklere yönelik bir kıyıma döndüğünü, İbrahim’in gözaltına alındığı resmi binada günlerce dövüldükten sonra hastanede öldüğünü, çok sayıda kız çocuğuna, kadına tecavüz edildiğini, okul ile caminin yakıldığını ve köylülerin evlerini terk ettiklerini yazmıştır. Bu haber Türkiye’de de basında yer almıştır. Ayrıca elçilikten de Türkiye’ye raporlar gönderilmiştir. Haberin bu şekilde Türkiye’de duyulması üzerine Bulgar Hükümeti konu ile ilgilenildiğini, sorumluların cezalandırılacağını belirtmişse de, gazeteler ve belgelerden anlaşıldığı kadarıyla olayın üstü kapatılmış, suçlular tespit edilip cezalandırılmamış, hatta haberi basına sızdıran Arif Necip Bey gözaltına alınmış ve kendisinden uzun süre haber alınamamıştır.
Dergi Adı Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ASOS, ULAKBİM
Basım Tarihi 04-2013
Makale Linki http://web.deu.edu.tr/ataturkilkeleri/ai/uploaded_files/file/dergi_26/04_Bengu_Bolat.pdf