img
img
Mutfak Çalışanlarının Yaratıcılık Algı Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma    
Yazarlar (1)
Doç. Dr. Yener OĞAN Doç. Dr. Yener OĞAN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Düşünce ve hayal gücünden yararlanarak yeni bir ürün ortaya çıkmasında etkili olan
yaratıcılık kavramı, çalışma ortamında yenilikçi bir anlayışın gelişmesine katkı
sağlamaktadır. Bu yenilikçi anlayışın gelişmesinde yiyecek içecek hizmetleri alanındaki
mutfak çalışanlarının yaratıcılık düzeyleri, sunulan mal ve hizmetlerin özelliklerinden
kaynaklanan bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple araştırmanın amacını
yiyecek içecek hizmetleri alanında görevli mutfak çalışanlarının yaratıcılık algı düzeylerinin
demografik faktörler açısından incelenmek oluşturmaktadır. Araştırmanın evrenini
Türkiye'de yiyecek ve içecek hizmetleri alanında çalışan mutfak çalışanları
oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında çeşitli pozisyonlarda görevli 400 mutfak çalışanına
anket formu yardımıyla elde edilen veriler ile ilgili yüzde, frekans, standart sapma,
ortalama değerlere yer verilmektedir. Daha sonra çalışanlarının cinsiyet, yaş aralığı, eğitim
seviyesi, mesleki deneyim, yiyecek içecek işletmesi türü, çalıştığı pozisyon ve pozisyondaki
çalışma süresi değişkenleri ile ilgili bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi
(Anova) sonuçları yer almaktadır. Araştırmada mutfak çalışanlarının yaratıcılık algı
düzeyinin yüksek seviyede olduğu tespit edilmiştir. Mutfak çalışanlarında yaratıcılık algı
düzeyinin cinsiyet, yaş aralığı, eğitim seviyesi, mesleki deneyim, yiyecek içecek işletmesi
türü, çalıştığı pozisyon ve çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı
sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında bazı önerilere yer verilmekte olup,
araştırmanın hem alan yazına hem de diğer araştırmacılara katkı sağlayacağı
düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Fiscaoeconomia
Dergi ISSN 2564-7504
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 05-2021
Cilt No 5
Sayı 2
Sayfalar 756 / 768
Doi Numarası 10.25295/fsecon.891984
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 3
Google Scholar 10
Mutfak Çalışanlarının Yaratıcılık Algı Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma

Paylaş