img
img
Samsun İlinde Faaliyet Gösteren 4 ve 5 Yıldızlı Otel İşletmelerinde Gıda İsrafı ÜzerineBir İnceleme  
Yazarlar (2)
Doç. Dr. Yener OĞAN Doç. Dr. Yener OĞAN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
cihan canbolat
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Son yıllarda gıdaların israfı konusu gerek dünya ekonomisi gerekse çevresel etkiler
bakımından olumsuz sonuçların ortaya çıkmasında etkili olmaktadır. Gıdalarda israfın
karşılaşıldığı başlıca işletmeler arasında ise yiyecek içecek ile ilgili kuruluşlar yer
almaktadır. Bu kapsamda araştırmanın amacını, otel işletmelerinin yiyecek ve içecek
departmanında karşılaşılan gıda israf boyutlarının incelenmesi oluşturmaktadır. Araştırma
verileri, Samsun ilinde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel işletmesinde yönetici
pozisyonunda çalışan 10 (on) bireyden yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde
edilmiştir. Araştırmada gıda israfı, yiyecek içecek departmanının satın alma ve depolama,
yemek hazırlığı, yemek servisi ve tüketim aşamalarında en fazla karşılaşıldığı
görülmektedir. Otel işletmesi yöneticilerinin gıda israfı boyutları hakkında bilgi sahibi
olduğu, işletmelerde gıda israfını önleme konusunda çalışmaların yeterli düzeyde olmadığı
ve işletme çalışanları ile misafirler açısından gıda israfı ile ilgili farkındalık oluşturulması
gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında yiyecek içecek işletmeleri
yöneticilerine gıda israfını önlemek amacıyla bazı önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Tourism and Gastronomy Studies
Dergi ISSN 2147-8775
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2021
Cilt No 9
Sayı 4
Sayfalar 417 / 426
Doi Numarası 10.21325/jotags.2021.964