Yazarlar (3) |
![]() Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
![]() ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ |
![]() ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ |
Özet |
Gastronomi turizmi kapsamında gastronomik ürünlerin geliĢtirilmesi, bölge mutfak kültürünün bilinirliğine katkı sunarak, destinasyon çekiciliğini olumlu yönde etkileyen önemli faktörler arasında değerlendirilmektedir. Bu kapsamda araĢtırmanın amacı, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine özgü gastronomik ürün potansiyelini belirlemektir. AraĢtırmada küme örnekleme tekniği tercih edilmiĢ ve araĢtırma verileri yarı yapılandırılmıĢ görüĢme formu aracılığıyla elde edilmiĢtir. GörüĢmeler en az üç kuĢak boyunca yörede bağı bulunan toplam 16 kiĢi ile gerçekleĢtirilmiĢtir. Elde edilen verilerde betimleyici içerik analizi tekniği kullanılmıĢtır. AraĢtırma kapsamında fasulye, zeytin, üzüm, pirinç, dut, süt ve süt ürünlerinin (peynir, tereyağı, süt, kaymak) yanı sıra bal, pekmez ve pestil-köme gibi yiyeceklerin yöre mutfağında gastronomik ürün olarak öne çıktığı tespit edilmiĢtir. Hinkal, döner, hasuta, kavut çorbası, yaprak sarma, kaysefe, kete, siron gibi yemeklerin ise gastronomik ürüne dönüĢtürülebilme potansiyeli bulunmaktadır. Ayrıca yörede mutfak araç gereçleri olarak daha çok ahĢap malzemeden yapılan aletler ile tandır, ĢiĢ, döner bıçağı gibi aletler yer almaktadır. Yusufeli ilçesinde öne çıkan gastronomik ürünlerin hem sürdürülebilirlik hem de bölgesel kalkınmaya etki sağlayacağından turistik ürüne dönüĢtürülmesi gerektiği düĢünülmektedir. Bunun sağlanabilmesi için bölgede çeĢitli ürün tanıtım günleri, festival, fuar ve yerel pazarlar, yarıĢma ve sergi gibi sosyal aktivite imkânlarına yer verilmesi gerekmektedir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Karadeniz İncelemeleri Dergisi |
Dergi ISSN | 2146-4642 |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 05-2024 |
Cilt No | 18 |
Sayı | 36 |
Sayfalar | 261 / 278 |
Doi Numarası | 10.18220/kid.1478515 |