img
img
YUSUFELİ (ARVİN) İLÇESİNİN GASTRONOMİK ÜRÜN POTANSİYELİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA   
Yazarlar (3)
Doç. Dr. Yener OĞAN Doç. Dr. Yener OĞAN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Zehra Bulut
ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ
Elif Esma KARAMAN
ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ
Devamını Göster
Özet
Gastronomi turizmi kapsamında gastronomik ürünlerin geliĢtirilmesi, bölge mutfak kültürünün bilinirliğine katkı sunarak, destinasyon çekiciliğini olumlu yönde etkileyen önemli faktörler arasında değerlendirilmektedir. Bu kapsamda araĢtırmanın amacı, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine özgü gastronomik ürün potansiyelini belirlemektir. AraĢtırmada küme örnekleme tekniği tercih edilmiĢ ve araĢtırma verileri yarı yapılandırılmıĢ görüĢme formu aracılığıyla elde edilmiĢtir. GörüĢmeler en az üç kuĢak boyunca yörede bağı bulunan toplam 16 kiĢi ile gerçekleĢtirilmiĢtir. Elde edilen verilerde betimleyici içerik analizi tekniği kullanılmıĢtır. AraĢtırma kapsamında fasulye, zeytin, üzüm, pirinç, dut, süt ve süt ürünlerinin (peynir, tereyağı, süt, kaymak) yanı sıra bal, pekmez ve pestil-köme gibi yiyeceklerin yöre mutfağında gastronomik ürün olarak öne çıktığı tespit edilmiĢtir. Hinkal, döner, hasuta, kavut çorbası, yaprak sarma, kaysefe, kete, siron gibi yemeklerin ise gastronomik ürüne dönüĢtürülebilme potansiyeli bulunmaktadır. Ayrıca yörede mutfak araç gereçleri olarak daha çok ahĢap malzemeden yapılan aletler ile tandır, ĢiĢ, döner bıçağı gibi aletler yer almaktadır. Yusufeli ilçesinde öne çıkan gastronomik ürünlerin hem sürdürülebilirlik hem de bölgesel kalkınmaya etki sağlayacağından turistik ürüne dönüĢtürülmesi gerektiği düĢünülmektedir. Bunun sağlanabilmesi için bölgede çeĢitli ürün tanıtım günleri, festival, fuar ve yerel pazarlar, yarıĢma ve sergi gibi sosyal aktivite imkânlarına yer verilmesi gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Karadeniz İncelemeleri Dergisi
Dergi ISSN 2146-4642
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 05-2024
Cilt No 18
Sayı 36
Sayfalar 261 / 278
Doi Numarası 10.18220/kid.1478515
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
YUSUFELİ (ARVİN) İLÇESİNİN GASTRONOMİK ÜRÜN POTANSİYELİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Paylaş