img
img
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen-Sanitasyon Artvin Çoruh Üniversitesi Örneği / Hygiene-Sanitation of Food and Beverage Establishment Artvin Çoruh University Sample   
Yazarlar (2)
Fügen Özkaya
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Yener OĞAN Doç. Dr. Yener OĞAN
Artvin Çoruh Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Üniversite çalışanlarının yiyecek içecek işletmelerinde hijyen ve sanitasyon ile ilgili görüşlerini ortaya koymak için araştırmanın amacı kapsamında oluşturulan anket formu Artvin Çoruh Üniversitesinde çalışan 270 personele uygulanmıştır. Araştırmaya katılan üniversite çalışanlarının demografik özellikleri incelendiğinde% 42, 6’sının kadın,% 57, 4’ünün erkek olduğu ve bunların% 72, 2’si 28-42 yaş aralığında;% 73’lük gibi büyük bir kısmının evli;% 45, 9’unun Artvin merkezde diğer çalışanların ise Artvin’in ilçelerinde yaşamakta;% 82, 5’inin yükseköğrenimini tamamlamış olduğu ve bunların% 61, 5’inin akademik personel olarak çalıştığı;% 90’ının ise yiyecek içecek işletmelerinde en az ayda bir kez yemek yeme davranışında bulundukları tespit edilmiştir. Üniversite çalışanlarının yiyecek içecek işletmesinde hijyen ve sanitasyonu görüşlerini en çok yiyecek içecek işletmenin genel temizliği, kullanılan araç ve gereçlerin temiz olması, yiyecek içecek işletmesi çalışanlarının vücut temizliği (saç-tırnak vb.), kıyafetlerinin temizliği ve eldiven, bone gibi unsurları kullanmasının etkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Üniversite çalışanlarının demografik özellikleri ile hijyen ve sanitasyon görüşleri arasındaki ilişki karşılaştırıldığında ise üniversite çalışanlarının cinsiyetleri, medeni durumları, eğitim düzeyleri, çalıştıkları pozisyon, gelir düzeyleri ve dışarıda yemek yeme alışkanlıkları ile ilgili anlamlı farklar olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma ilgili yazına katkı sağlaması ve diğer araştırmacılara kaynak oluşturması bakımından önem arz etmektedir. Ayrıca araştırma farklı örneklem gruplarına uygulanarak daha farklı sonuçlara ulaşılabilir.
Anahtar Kelimeler
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Tam Metin Olarak Yayınlanan Tebliğ (Ulusal Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Ulusal Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili Türkçe
Kongre Adı Uluslararası Artvin Sempozyumu
Kongre Tarihi 18-10-2018 / 20-10-2018
Basıldığı Ülke Türkiye
Basıldığı Şehir Artvin
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 4

Paylaş