| Yazarlar (1) |
Doç. Dr. Yener OĞAN
|
| Özet |
| Gıda maddelerinin fiziksel, kimyasal ve biyolojik etmenlerden doğabilecek olumsuz durumlara karşı korunması amacıyla genel olarak öngörülen prosedür şeklinde ifade edebileceğimiz gıda güvenliği; insan sağlığı açısından son derece önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Başta yiyecek içecek işletmeleri olmak üzere bu işletmelerle ilgili çok sayıda sektörü ilgilendiren bu unsur; gıda, mutfak, personel ve çeşitli kontrol mekanizmalarını ilişkisel bir bütün olarak ele alan karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu yapının bileşenlerinde meydana gelen en ufak kusur veya hata söz konusu ilişkisel bütüne zarar vermekte olup insan sağlığının tehlikeye atılmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla güvenli gıda üretimi uygun hammadde temini, doğru nakliye, sağlıklı işleme, personel eğitimi ve iç denetim ile mümkün olabilmektedir. Bu bağlamda yiyecek içecek işletmelerinin en temel sorumluluğu konuklarını güvenli gıda ile buluşturmak olduğu söylenebilmektedir.Kitabın “Gıda Güvenliği ve Hijyen-Sanitasyon” bölümünde yiyecek içecek hizmetlerinde gıda güvenliği, hijyen ve sanitasyon kavramları ile ilgili unsurlar ilişkisel bir bütün olarak ele alınmıştır. Bu kapsamda öncelikle gıda güvenliği ile ilişkili temel kavramlara yer verilmekte; ardından gıda güvenliğini etkileyen tehlikeler, gıda yoluyla bulaşan hastalıklar, gıdaları saklama yöntemleri, yiyecek içecek işletmelerinde hijyen ve sanitasyon, gıda güvenliği yönetim sistemleri konularında bilgiler yer almaktadır. |
| Anahtar Kelimeler |
| Kitap Adı | Yiyecek İçecek Hizmetleri |
| Bölüm(ler) | Yiyecek İçecek İşletmeleri |
| Kitap Türü | Kitap Bölümü |
| Kitap Alt Türü | Alanında uluslararası yayınlanan kitap bölümü |
| Kitap Niteliği | Diğer uluslararası bilimsel kitap |
| Kitap Dili | Türkçe |
| Basım Tarihi | 01-2020 |
| ISBN | 978-625-406-797-6 |
| Basıldığı Ülke | Türkiye |
| Basıldığı Şehir | Ankara |