| Yazarlar (3) |
Doç. Dr. Yener OĞAN
Artvin Çoruh Üniversitesi, Türkiye |
|
Türkiye |
|
|
| Özet |
| Teknolojik ilerlemeler, gelir düzeyi artışı, ulaşımın gelişmesi, sosyal medya kullanımı, dijitalleşme süreci gibi çeşitli gelişmeler yiyecek içecek hizmetleri alanını yakından etkilemektedir. Bu durum insanların yiyecek içecek hizmetleri alanına karşı ilgi ve beklentilerini sürekli olarak artırmaktadır. Bilindiği üzere yiyecek içecek hizmeti sunan işletmelerin temel amacı işletmeyi tercih eden konukların yeme-içme gereksinimlerini karşılamaktır. Bu işletmeler bağımsız ya da zincir bir işletme olacağı gibi, konaklama işletmesi veya okul, hastane gibi kuruluşlar bünyesinde faaliyet gösteren işletmeler de olabilmektedir. Yiyecek içecek işletmelerinin faaliyetlerini yerine getirmesinde menü, ekonomik özellikler, sosyal faktörler, psikolojik unsurlar, sağlık koşulları, hizmet kalitesi gibi belirli temel prensipleri benimsemesi gerekmektedir (Oğan, 2020). Yiyecek içecek hizmetinin aşamaları göz önünde bulundurulduğunda, üretimden tüketime, diğer bir ifadeyle tarladan sofraya bütün süreçlerin başarılı şekilde planlanması gerekmektedir. Bu süreçler satın alma, teslim alma, depolama, hazırlık, üretim ve servis olarak sıralanabilir. Günümüzde yiyecek içecek hizmetlerinin başarılı biçimde gerçekleşmesi, profesyonel mutfaklara olan geçişi zorunluluk haline getirmiştir. Çünkü mutfak, yiyecek içecek hizmetinin sunulmasında en etkin bölüm olup stratejik bir yönetim unsuru olarak işletmeleri başarıya ulaştırmaktadır. Bu bağlamda profesyonel mutfaklar, her türlü yiyecek ve içeceğin kullanımına uygun olarak mutfak ihtiyaçlarının belirlendiği ve mutfağın proje aşamasından son şekline kadar hazırlanmasıyla ilgili süreçlerin tamamını kapsaması olarak ifade edilebilir. Profesyonel … |
| Anahtar Kelimeler |
| Kitap Adı | Profesyonel Mutfaklar |
| Bölüm(ler) | Profesyonel Mutfaklarda Personel Yeterlilikleri |
| Kitap Türü | Kitap Bölümü |
| Kitap Alt Türü | Alanında uluslararası yayınlanan kitap bölümü |
| Kitap Niteliği | Diğer uluslararası bilimsel kitap |
| Kitap Dili | Türkçe |
| Basım Tarihi | 01-2023 |
| ISBN | 978-625-413-046-5 |
| Basıldığı Ülke | Türkiye |
| Basıldığı Şehir | İstanbul |