| Bir toplumun kültürünü oluşturan unsurlar; dil, tarih, inanç, ahlak, gelenek-görenek, hukuk, coğrafya, iklim, nüfus, yeryüzü şekli, toprak özelliği, yaşam biçimi, araç-gereç, beslenme şekli olarak geniş bir yelpazede sıralanabilmektedir. Bir yörenin kültürünü yansıtan en karakteristik ürünlerin başında da hiç şüphesiz ki yiyecek ve içecekler gelmektedir. Yiyecek içecekler ile ilgili farklılıklar ve çeşitlilikler ise gastronomi bilimi sayesinde tespit edilerek derinlemesine inceleme yapılabilmektedir.Bir yörenin gastronomi değerlerini mutfak kültürü, beslenme alışkanlığı, pişirme yöntemi, ritüeller, yemekler, mutfak araç-gereçleri, tarım ürünleri, servis şekilleri gibi pek çok unsur oluşturmaktadır. Artvin yöresi de tarihi, coğrafi konumu, yer şekillerinin yapısı, iklimin çeşitliliği, festivalleri, su kaynakları, bitki örtüsünün farklılığı, toprak yapısı, yeraltı zenginlikleri, sahip olduğu flora ve fauna türleri, kültür çeşitliliği açısından eşi benzeri olmayan bir zenginliğe sahiptir. Bu kapsamda" Artvin İlinin Gastro-nomi Değerleri; Yiyecek İçecek Hizmeti Sunan İşletmeler ve Satın Alan Turistler Üzerine Bir İnceleme" başlıklı doktora tezinden üretilen kitabın dört ana bölümü bulunmaktadır. Kitabın ikinci baskısında kapak, içerik ve şekilsel olarak bazı düzenle-meler yapılmıştır. Birinci bölümünde gastronomi ile ilgili temel kavramlara, ikinci bölümünde Artvin ilinin genel bilgilerine yer verilmektedir. Üçüncü bölümde temel kavramlar ve genel bilgiler ışığında Artvin ilinin gastronomik yapısı değerlendirilmektedir. Dördüncü ve son bölümde ise Artvin ilinin mutfak kültürü, yöresel ve tarımsal ürünleri, coğrafi işaretli ürünleri, yöreye özgü yemekleri ve bazı yemek reçetelerine yer verilerek Artvin … |