img
img
Karadeniz Bölgesinin Coğrafi İşaretli Gastronomik Ürünleri / Geographical Indication Gastronomic Products of the Black Sea Region    
Yazarlar (2)
Doç. Dr. Yener OĞAN Doç. Dr. Yener OĞAN
Artvin Çoruh Üniversitesi, Türkiye
Savaş Böyükyılmaz
Devamını Göster
Özet
Bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşen ürünler ile ilgili belirgin özellikler coğrafi işaret kapsamında değerlendirilmektedir. 2020 yılı Ocak ayı itibariyle Türkiye’de coğrafi işaret almış toplam 470 ürün bulunmak-tadır. Bu coğrafi işaretli ürünlerden %77,3 gibi büyük bir bölümünü gast-ronomi alanı ile ilgili ürün grupları oluşturmaktadır. Karadeniz Bölgesi Batı, Orta ve Doğu Karadeniz bölümleri olmak üzere Türkiye’de il sayısı bakımından en fazla ilin bulunduğu bölge durumundadır. Bu çalışmada Karadeniz Bölgesinde bulunan illerin gastronomi alanı ile ilgili coğrafi işaret almış ürünlerin mevcut durumunun değerlendirilmesi amaçlanmak-tadır. Dolayısıyla çalışma kapsamında coğrafi işaret kavramı ile ilgili bil-giler verilmekte olup Karadeniz Bölgesinde gastronomi alanında coğrafi işaret alınmış olan ürünlerin künye bilgileri değerlendirilmektedir. Bu bağlamda Karadeniz Bölgesi incelendiğinde 95 coğrafi işaretli üründen 73 tanesi gastronomi ile ilgili coğrafi işaretli ürün değerlendirilmektedir. Karadeniz Bölgesinde bulunan Batı (%31,6), Orta (%34,2) ve Doğu (%34,2) Karadeniz Bölümlerinde gastronomi ile ilgili coğrafi işaretli ürünlerin birbirine yakın dağıldığı tespit edilmiştir. Coğrafi işaretli ürün-lerden mahreç işaretli ürünler menşei adı ile sınıflandırılan ürünlere oranla daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Coğrafi işaretli ürünlerin başvuru ve tescil tarihleri arasında ise üç ay ile altı yıl arasında değişen zaman dilim-leri bulunmaktadır. Ayrıca coğrafi işaret tescil sürecinde kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının katkısının önemli olduğu gö-rülmektedir. Bu çalışma Karadeniz Bölgesinde gastronomi ile ilgili coğ-rafi işaretli ürünleri ile …
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research
Dergi ISSN 2602-4144
Dergi Tarandığı Indeksler Index Copernicus, Türkiye Turizm Dizini
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2020
Cilt No 4
Sayı 3
Sayfalar 337 / 354
Doi Numarası 10.32958/gastoria.800387
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/journal/2250/article/800387/file/article-file/1310801/download