img
img
Gümüşhane Yöresine Özgü Gastronomik Bir Değer Harç Ekmeği / A Particular Gastronomic Value In Gümüşhane Region Harç Bread    
Yazarlar (1)
Doç. Dr. Yener OĞAN Doç. Dr. Yener OĞAN
Devamını Göster
Özet
Gastronomi insanların refah düzeyini ve beslenmesini yakından ilgilendiren çeşitli alanlardan elde edilen detaylı bilgi birikimi olmakla birlikte kelime kökeninin Antik Yunanlılara kadar uzandığı ifade edilebilmektedir. Ekmek ise insanların ateşi kullanmasından günümüze kadar geçen süre içerisinde toplumların beslenmesinde en temel yiyeceklerden biri olma özelliği taşımaktadır. İnsanların yaşamlarında vazgeçilmez bir yiyecek olan ekmeğin günümüz toplumlarında farklı şekillerde yapımı ve tüketimi bulunmaktadır. Bu bağlamda bir yöreye özgü ekmeğin üretimi, tüketimi, pişirme yöntemi, coğrafi özellikleri, inançları, iklim çeşitliliği, kültürü, fırın özellikleri gibi unsurlarla ilişkisinin gastronomi açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada Anadolu mutfak kültüründe önemli bir yeri olduğu düşünülen Gümüşhane yöresine özgü Harç Ekmeğinin gastronomi açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında yörede bilgi sahibi olduğu tespit edilen 10 katılımcı ile yüz yüze görüşmeler yapılarak Harç Ekmeği ile ilgili malzemeleri, mayalanması, pişme süresi, fırını, kurutulma şekli ve nedeni, saklama yöntemi, tüketim şekli ve yapılışı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında yörede Harç ekmeğinin önemli bir gastronomi değeri taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi / The Journal of International Social Research
Dergi ISSN 0261-5177 Wos Dergi Scopus Dergi
Dergi Tarandığı Indeksler Index Islamicus, OAJI
Dergi Grubu Q1
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2019
Cilt No 12
Sayı 67
Sayfalar 937 / 946
Doi Numarası 10.17719/jisr.2019.3782