| Yazarlar (2) |
Doç. Dr. Yener OĞAN
Artvin Çoruh Üniversitesi, Türkiye |
|
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Türkiye |
| Özet |
| Sonyıllarda özelikle günlük diyetimizde önemli bir yer tutan yağların yemeklerinhazırlanmasında birçok işlevi ve kullanımı bulunmaktadır. Yağların yiyecekiçecek işletmelerinde kullanımı konusunda alanyazında çalışmalara pekrastlanılmamaktadır. Bu nedenle yiyecek içecek işletmelerinin yağ kullanımı veyağ kullanımını etkileyen etmenlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanınörneklemini, Artvin ilinin Arhavi ilçesinde bulunan Arhavi Esnaf ve SanatkârlarOdasına kayıtlı toplam 60 yiyecek içecek işletmesi oluşturmaktadır. Çalışmadaveriler Yağ Kullanımı Ölçeği anket formu ile elde edilmiştir. Anket formundayiyecek içecek işletmelerinin demografik bilgileri incelendiğinde; büyük birbölümünü kafe ve lokantalar oluşturmakta, faaliyet sürelerinin 0-10 yılarasında, yağları marketten satın aldıkları, yağların kalitesine önemverdikleri, en fazla kullandıkları yağlar ise Ayçiçek yağı ve Tereyağı, yağtercihini etkileyen en önemli özellik yemeğe aroma katması bilgilerineulaşılmıştır. Yiyecek içecek işletmelerinde yağlarla ilgili görüşler ise anketformunda Likert tipi sorularla saptanmaya çalışılmıştır. Sonuçlara göre;genellikle sıvı yağları oda ısısı, katı yağları ise buzdolabında muhafazaettikleri, Ayçiçek yağının fiyatının diğer sıvı yağlara göre ekonomik, Margarinfiyatının tereyağına göre ekonomik olması başlıca tercih sebebidir ve hamur işiürünlerinde (pasta, börek, çörek vb.) margarin sıklıkla kullanılmaktadır. Butip kurumlarda görev yapan personele kullandıkları ham maddeler ve özelliklerihakkında eğitimler verilebilir. |
| Anahtar Kelimeler |
| Makale Türü | Özgün Makale |
| Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale |
| Dergi Adı | Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi |
| Dergi ISSN | 2602-3008 |
| Dergi Tarandığı Indeksler | Acarindex |
| Makale Dili | Türkçe |
| Basım Tarihi | 07-2018 |
| Cilt No | 2 |
| Sayfalar | 602 / 615 |
| Makale Linki | http://dergipark.gov.tr/download/article-file/514238 |