img
img
A Systematic Review of Studies on Gastronomic Experience in Web of Science Database    
Yazarlar (2)
Doç. Dr. Yener OĞAN Doç. Dr. Yener OĞAN
Artvin Çoruh Üniversitesi, Türkiye
İbrahim Çekiç
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Turizm faaliyetlerinin ayrılmaz parçalarından birini yeme-içme oluşturmaktadır. Çünkü ziyaret edilen destinasyonlarda ziyaretçilerin en temel gereksinimi olan yeme-içme ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra son zamanlarda bireylerin gastronomik amaçlı seyahatlere olan ilgisi artmakta ve bireyler ziyaret edilen destinasyonlarda gastronomik deneyim arayışı içerisine girmektedir. Bu araştırmada gastronomik deneyim kavramına yönelik olarak yapılan çalışmaların sistematik derleme yöntemiyle değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Belirli bir konuya ilişkin çalışmalar kapsamlı bir plan çerçevesinde sistematik derleme yöntemiyle incelenebilmektedir. Araştırma örnekleminin seçiminde ölçüt örnekleme tekniği seçilmiştir. Araştırmada Web of Science veri tabanındaki turizm (Leisure, Hospitality, Sport & Tourism) alanına ilişkin çalışmalar üzerinden "gastronomic" ve "experience" kelimeleri kullanılarak tarama yapılmıştır. Araştırma kapsamında toplam 32 çalışma değerlendirilmiştir. Gastronomik deneyime ilişkin çalışmaların büyük bir bölümü son yıllarda gerçekleşmiştir. Gastronomik deneyim, turizm alanın temel araştırma konuları arasında yer almaktadır. Ayrıca bu konuya gıda ve sosyal bilimler ile ilgili dergilere yer verilmektedir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda söz konusu çalışmaların genel olarak nicel (18) ve nitel (12) olmak üzere iki farklı yaklaşımla kurgulandığı; örneklem grupların ise turistler, şefler, rehberler, şefler, çevrim içi platformlardan oluştuğu görülmüştür. Çalışma verilerinin toplanmasında en fazla anket tekniğinin kullanıldığı; gözlem, görüşme, etnografya ve web tabanlı yorum inceleme tekniklerinden de faydalanıldığı tespit edilmiştir. Bunların yanı sıra çalışmalarda gastronomik deneyimin daha çok motivasyon, pazarlama, destinasyon tercihi ve memnuniyet düzeyi gibi konulara odaklanıldığı saptanmıştır. Çalışmanın Web of Science veri tabanı üzerinden belirli anahtar kelimeler kullanılarak yapılması araştırmanın sınırlılıklarını oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışma konusu ile ilgili çalışmaların diğer veri tabanlarında farklı anahtar kelimelerle yapılması karşılaştırmalı araştırmaların ortaya koyulabilmesi açısından literatüre katkı sağlayacaktır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Dergi ISSN 1309-7423
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 05-2023
Cilt No 14
Sayı 2
Sayfalar 554 / 563
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/pub/gumus/issue/77936/1224930
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 1
Google Scholar 1

Paylaş