img
Biochemical Identification and Numerical Taxonomy of Aeromonas spp Isolated from Food Samples in Turkey      
Yazarlar
Prof. Dr. Belgin ERDEM
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Ergin Kariptaş
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Elif Çil
Ordu Üniversitesi, Türkiye
Kamil Işık
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Özet
Kırmızı et, çiğ tavuk, kıyma ve balıktan alınan Aeromonas suşlarına ait yeni 126 izolatın fenotipik verilerini analiz etmek için nümerik taksonomi kullanılmıştır. Her bir suş 86 karakter bakımından test edilmesine rağmen son veri seti 63 karakter ile SSM benzerlik katsayısı ve UPGMA kümeleme algoritmasıyla analiz edilmiştir. Suşlar % 83’den büyük SSM değerlerinde, 7 büyük (5 ve üzeri suş), 3 küçük (2-4 suş) ve 5 adet tek üyeli kümeden oluşan 10 agregat grup içinde toplanmış ve bu suşlar sırasıyla A. hydrophila, A. caviae ve A. sobria olarak tanımlanmışlardır. Gıdalardan elde edilen izolatların nisbi bir fenotipik aralık gösterdiği ve suş gruplarının mevcut tanımlama şemasındaki tip örnekleriyle mukayese edildiklerinde tipik olmayan profi llere sahip olduğu kanıtlanmıştır. Fenetik yaklaşımın Aeromonas türlerini tanımlamada ve sınırlandırmada gerekli bir araç olduğu açıkça görülmüştür. Farklı kaynaklardan izole edilen Aeromonas suşlarının nümerik taksonomisi, özellikle gıdalarda potansiyel patojenik Aeromonas’ların varlığını ortaya çıkarmıştır
Anahtar Kelimeler
çiğ gıdalar,Aeromonas,kemotaksonomi,numerik taksonomi,bakteriler,et,çiğ balık,tavuk eti
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı ", Turkısh Journal of Biology
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2011
Cilt No 35
Sayfalar 463 / 472
Doi Numarası 10.3906/biy-0904-11
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
SCOPUS 16
TRDizin 2
Biochemical Identification and Numerical Taxonomy of Aeromonas spp Isolated from Food Samples in Turkey

Paylaş