Yazarlar |
Belgin ERDEM
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Ergin Kariptaş
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Elif Çil
Ordu Üniversitesi, Türkiye |
Kamil Işık
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Kırmızı et, çiğ tavuk, kıyma ve balıktan alınan Aeromonas suşlarına ait yeni 126 izolatın fenotipik verilerini analiz etmek için nümerik taksonomi kullanılmıştır. Her bir suş 86 karakter bakımından test edilmesine rağmen son veri seti 63 karakter ile SSM benzerlik katsayısı ve UPGMA kümeleme algoritmasıyla analiz edilmiştir. Suşlar % 83’den büyük SSM değerlerinde, 7 büyük (5 ve üzeri suş), 3 küçük (2-4 suş) ve 5 adet tek üyeli kümeden oluşan 10 agregat grup içinde toplanmış ve bu suşlar sırasıyla A. hydrophila, A. caviae ve A. sobria olarak tanımlanmışlardır. Gıdalardan elde edilen izolatların nisbi bir fenotipik aralık gösterdiği ve suş gruplarının mevcut tanımlama şemasındaki tip örnekleriyle mukayese edildiklerinde tipik olmayan profi llere sahip olduğu kanıtlanmıştır. Fenetik yaklaşımın Aeromonas türlerini tanımlamada ve sınırlandırmada gerekli bir araç olduğu açıkça görülmüştür. Farklı kaynaklardan izole edilen Aeromonas suşlarının nümerik taksonomisi, özellikle gıdalarda potansiyel patojenik Aeromonas’ların varlığını ortaya çıkarmıştır |
Anahtar Kelimeler |
Aeromonas | Biochemical identification | Numerical taxonomy |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | ", Turkısh Journal of Biology |
Dergi ISSN | 1300-0152 |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2011 |
Cilt No | 35 |
Sayı | 4 |
Sayfalar | 463 / 472 |
Doi Numarası | 10.3906/biy-0904-11 |
Atıf Sayıları | |
SCOPUS | 16 |
TRDizin | 2 |