Tavuklarda Hareketli Aeromonas ların İzolasyonu ve İdentifikasyonları ve Faj Duyarlılıkları Tokjienite ve Patojenite Testleri
Prof. Dr. Belgin ERDEM
Bu çalışmada, Ankara ili ve civarındaki mezbahar ile A.Ü. Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'na muayene için getirilen 205 tavuğun iç organları (barsak, karaciğer, dalak, safra kesesi) ve 178 tavuğun da sadece barsaklan hareketli aeromonas türleri yönünden incelendi. İç organları alınan 205 tavuktan 70 (%34.14) hareketli Aeromonas sp. izole edildi. Bunların da 53'ü A. hydrophila, 14'ii A. sobria ve 3'ü de A. caviae olarak identifıye edildi. Bar saklardan 58, karaciğer ve dalak süspansiyonundan 9 ve safradan da 3 Aeromonas sp. ayrıldı. Sadece bar saklan alınan 178 tavukta da 45 (%25.28) hareketli Aeromonas sp. saptandı. Bunların da 34'ü (%19.10) A. hydrophila, 8'i (%4.5) A. sobria ve 3'ü de (%12.68) A. caviae olarak izole ve identifıye edildi. İzole edilen hareketli aeromonas suşlarının biyokimyasal testler ile identifikasyonları yapıldı. Ayrıca lam aglutinasyon, koaglutinasyon, faj duyarlılık testleri ile embriyolarda toksijenite ve civcivlerde patojenite testleri de denemeye dahil edildi. Lam aglutinasyon ve koaglutinasyon testlerine tabi tutulan 115 susun 35'i (17+18), hem lam aglutinasyon hem de koaglutinasyon testlerinde pozitif sonuç verdiler. İç organlardan izole edilen suşların lVi Aeh 1 fajı ile ve bunlardan 5'i de Aeh2 fajı ile pozitif reaksiyon verdi. Sadece bar saklardan izole edilen suşların da 9'u Aeh 1 fajı ve bunlardan 5'i Aeh2fajı ile pozitif bulundu. Denemede, A. hydrophila olarak saptanan izolatlardan biri(7B) ile 9 günlük embriyolarda yapılan toksijenite testinde, embriyolarda 24 saat içinde şiddetli hemorajilerle birlikte ölümler görüldü. Aynı izolat 2 günlük civcivlere $1x10^9, 5X10^8$ ve $2.5x10^8$ mikroorganizl0.5 mi miktarında deri altı verildiğinde mikroorganizma sayısına göre sıra ile 5,2 ve 1 civcide (%10-50) 30 saat içinde ölümler görüldü.
Aeromonas caviae,mezbahalar,patojenite,kümes hayvanları,tanı,Aeromonas hydrophila,Aeromonas sobria,izolasyon,kanatlı hayvan hastalıkları
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı A.Ü. Vet. Fak. Derg.
Basım Tarihi 01-1996