Siderophore Hemolytic Protease Pyrazinamidase Activities and Antibiotic Resistance in Motile Aeromonas Isolated from fish
Prof. Dr. Belgin ERDEM
Ergin Kariptaş
Doç. Dr. Tayfun KAYA
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Toplam 120 tatlı su balığı örneklerinin, solungaç, bağırsak, karaciğer ve deri numunelerinden izole edilen Aeromonas cinsine ait A. hydrophila, A. caviae ve A. veronii bv. sobria varlığı değerlendirilmiştir. İzole edilen 78 Aeromonas suşunun siderofor, hemolitik, pirazinamidaz, proteaz aktiviteleri ve antibiyotik direnç durumları incelenmiştir. Siderofor üretimi A. hydrophila, A. caviae suşlarının neredeyse tamamında görülürken A. veronii bv. sobria suşlarının yalnızca ikisinde gözlenmiştir. A. hydrophila and A. veronii bv. sobria suşları hemolizin üretirken A. caviae suşları nonhemolitiktir. A. hydrophila suşlarının % 92’si, A. caviae suşlarının % 91’i pirazinamid’i 48 saatten daha az bir zamanda hidroliz etmiş oysa A. veronii bv. sobria suşları yüzde beş oranında aktivite göstermiştir. Proteaz aktivitesi, A. hydrophila, ve A. veronii bv. sobria izolatlarının tamamında (% 100) bulunurken A. caviae izolatlarının % 81,8’de saptanmıştır. Bunlara ilaveten, tüm Aeromonas suşları ampisilin ve tetrasikline karşı dirençli bulunmuştur.
direnç,proteaz,Aeromonas,tatlısu balıkları,antibiyotikler,proteinaz,pirazinamit,sideroforlar,enzim aktivitesi,balık hastalıkları,hemolisin
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkısh journal of Biology