Antifungal Effects of Lactobacillus spp Bacteria on Candida Yeast
Prof. Dr. Belgin ERDEM
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Şener Tulumoglu
Otuz adet Lactobacillus, 5-15 yaş grubu çocuk gaitasından MRS agar’da izole edilerek API 50CHL cihazı tanımlanmaları yapılmıştır. Ayrıca 50 adet kan kültürü kaynaklı Candida ise SD agar’da izole edilerek Vitek 2 cihazında YST kiti ile tanımlanmaları yapılmıştır. Lactobacillus’ların Candida’lar üzerindeki antifungal etkileri SD agar’da kuyu difüzyon yöntemi ile tespit edilmiştir. Lactobacillus’lar en fazla C. albicans (M29 ve M36), C. parapsilosis (M25, M26). C. famata (M28) ve C. guilliermondii (M38) mayaları üzerinde antifungal etki göstermiştir. Bu çalışma Lactobacillus’ların, kan kültürlerinden elde edilen Candida izolatları üzerine antifungal etkisinin varlığını göstermektedir.
antifungal özellikler,probiyotikler,Candida albicans,çocuklar,Candida parapsilosis,kandida enfeksiyonu,insan,insan hastalıkları,Lactobacillus,mikoz
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı ", Kafkas Üniv. Vet. Fak. Derg