BİTKİLERDE 3D TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARINA GENEL BAKIŞ: FENOMİK,ROBOTİK SİSTEMLER İLE HARİTALANDIRMA, MİMARİ TASARIMLAR, BİTKİ VEHAYVAN DOKU KÜLTÜRÜ YAKLAŞIMLARI
Dr. Öğr. Üyesi Begüm GÜLER
Pelin Sağlam Metiner
Sultan Gülçe İz
Ege Üniversitesi, Türkiye
Aynur Gürel
İki boyutlu çalışmaların karmaşık bitkisel formlar hakkında yetersiz kalması ve gelişen teknolojilerin daha ayrıntılı verilertoplanmasına izin vermesi, araştırmacıları yeni alternatifler arama yoluna itmiştir. Bitki biyoteknolojisi ile ilgili gelişmeler, sonyirmi yılda mikroskobi, yapısal ve fonksiyonel bitki modellemeleri, fenotiplendirme ve genomik çalışmaları gibiteknolojilerdeki ilerlemelere bağlı olarak hızlı bir şekilde değişim göstermiştir. Özellikle “fenomik” adı verilen vefenotiplendirme ile bitkilerin incelendiği çalışmalar, araştırıcıların ilgisini çeken son yılların popüler konularından biridurumundadır. Günümüzde tarımsal alanda gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar ve üretim teknikleri, dijital ve görsel olarakdaha yüksek kararlılıkta gerçekleştirilir hale gelmiştir. Robot ve sensör sistemlerindeki hızlı gelişmeler; tarımsal araştırmalarlabir araya gelerek tarımsal biyoteknolojide yeni ufuklar açmış, birçok araştırmacı için mükemmel bir model olan bitkimimarisinin ve hatta bitkisel dokuların da belirlenmesi sağlanmıştır. Üç boyutlu biyoteknoloji, tarımsal araştırmalardafenotiplendirme çalışmalarının yanı sıra, robotik sistemlerle algılama ve haritalandırma alanlarında da sıklıkla kullanılmaktadır.Ayrıca bitkilerin 3D yapılarını veren bilgisayar algoritmaları aracılığıyla mimari tasarımlar yapılabildiği gibi, çeşitli ürün vesanat eserleri de üretilmektedir.Bitkisel dokuların yapı ve fonksiyonlarının belirlenmesi ve bitki doku kültürü tekniklerinde yeni kültür sistemleriningeliştirilmesi için 3D baskılama teknolojisinden yararlanılması önemli bir yaklaşım haline gelmeye başlamıştır. Sonzamanlarda, hayvan doku mühendisliğindeki mikro benzerliklerden dolayı, bitki formlarının ve bitkilerden elde edilen çeşitliürünlerin doku iskelesi üretiminde kullanım potansiyelleri araştırılmaktadır. Çoğunlukla hayvan hücre kültürü tekniklerindekullanılan mikroakışkan sistemler, bitkisel hücrelerle ilişkili araştırmalarda da yoğun şekilde ele alınmaktadır. Bahsedilen tümbu teknikler ile elde edilen veriler, tarımda zararlılarla mücadeleden, tıpta yapay organların tasarlanmasına, bilgisayaroyunlarının programlanmasından ormancılığa kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu makalede, bitkisel sistemlerde 3Dteknolojisi ile gerçekleştirilen çalışmalar özetlenmeye çalışılmıştır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi: C- Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji
Basım Tarihi 01-2018