Vigna caracalla L. Verdc. Bitkisinde In Vitro Klonal Mikroçoğaltım
Doç. Dr. Meltem BAYRAKTAR
Aynur Gürel
Ege Üniversitesi, Türkiye
Vigna caracalla L. Verdc., “İzmir sarmaşığı’’ olarak da adlandırılan, hoş kokulu güzel çiçekleriyle dikkatçeken bir süs bitkisidir. Bu çalışmada, Vigna caracalla L. Verdc. bitkisinde in vitro klonal mikroçoğaltımıngerçekleştirilmesi için etkili bir protokolün geliştirilmesi amaçlanmıştır. Tohumlar, farklı sterilizasyonyöntemlerine maruz bırakıldıktan sonra MS besin ortamlarında kültüre alınmışlar. En yükseksterilizasyon (%93.33) oranı (%93.33); 1 dk %70 etil alkol, 4 dk %0.1 HgCl2 uygulamasının ardından, 7saat suda bekletilen tohumlarda elde edilmiştir. En yüksek çimlenme yüzdesi (%95.24), N6 besin ortamıiçeren 250 mL’lik erlenlerde gözlenmiştir. En yüksek ortalama sürgün uzunluğu (5.05 cm) 1 mg/L IBA +0.5 mg/L BAP içeren MS besin ortamında kültüre alınan sürgün ucu eksplantlarından elde edilmiştir.Jelleştirici ajan, ışık şiddeti ve eksplant tipinin sürgün rejenerasyonuna etkisinin belirlenmesi için yapılandenemelerde ise en yüksek çoğaltım katsayısı (1.71) ve yaprak boyu (0.82 cm), Duchefa agar ilekatılaştırılmış N6 besin ortamında 4200 lüks ışık şiddetine maruz bırakılan nod eksplantlarından eldeedilmiştir. Bu çalışma kapsamında, fazla hiperhidrisite göstermeyen ve çoğaltım oranı daha yüksek olan16 adet klonun mikroçoğaltım denemelerinde uygun reaksiyon verdiği belirlenmiştir. En yüksek kökrejenerasyonu (%85.71), Fluka agar ile katılaştırılmış N6 besin ortamındaki 4200 lüks ışık şiddetine maruzbırakılan sürgün ucu eksplantlarında saptanmıştır. Köklü sürgünler, %70 başarı yüzdesi ile aklimatizeedilmişlerdir.
Dergi Adı Afyon Kocatepe University Journal of Sciences and Engineering
Basım Tarihi 09-2020