img
img
Investigation of the Bioactive Compounds of Wild Grown Prickly Pear (Opuntia ficus-barbarica A.Berger) Fruits and Peels in the İskenderun Region    
Yazarlar (1)
Doç. Dr. Fatma ERGÜN Doç. Dr. Fatma ERGÜN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Küresel ısınma nedeniyle su gereksiniminin düşük ve yapısında değerli bileşenlerin bulunduğu bitkisel gıdalara olan ilgi giderek artmaktadır. Bu çalışmada, frenk inciri (Opuntia ficus-barbarica A.Berger) meyve (M) ve kabuklarının (K) toplam fenolik, flavonoid madde miktarları ve antioksidan aktiviteleri değerlendirilmiştir. Bu amaçla öncelikle numuneler metanol ile ekstrakte edilmiştir. Metanol ekstraktlarında fenolik miktarları K’da 835,66±21,12 mg GAE/100 g, M’de 760,66±17,61 mg GAE/100 g; toplam flavonoid madde miktarları K’da 222,00±4,35 μg KE/g ve M’de 204,76±0,87 μg KE/g olarak belirlenmiştir. Antioksidan aktivite, serbest radikal giderme aktivitesi (DPPH) ve Bakır (II) indirgeme kapasitesi (CUPRAC) yöntemleriyle değerlendirilmiş, indirgeme kapasitesi M’de 40,93±1,46 μg TE/mL ekstrak ve K’da 80,11±2,03 μg TE/mL ekstrak olarak hesaplanmıştır. Meyve ve kabuk ekstraklarının IC50 değerleri hesaplanmış ve standart BHT (Bütil hidroksi toluen) ile karşılaştırıldığında en yakın değerin K’da olduğu görülmüştür. Sonuçlar, frenk inciri meyve ve kabuklarının önemli miktarda biyoaktif bileşen içerdiğini ve yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, geleneksel olarak halk hekimliğinde kullanılan frenk incirinin sağlığı teşvik eden bir gıda bileşeni veya doğal antioksidan kaynağı olarak potansiyelini ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology
Dergi ISSN 2148-127x
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2024
Cilt No 12
Sayfalar 2764 / 2769
Doi Numarası 10.24925/turjaf.v12is4.2764-2769.7183
Makale Linki https://agrifoodscience.com/index.php/TURJAF/article/view/7183