| Yazarlar (1) |
Doç. Dr. Fatma ERGÜN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
| Özet |
| Küresel ısınma nedeniyle su gereksiniminin düşük ve yapısında değerli bileşenlerin bulunduğu bitkisel gıdalara olan ilgi giderek artmaktadır. Bu çalışmada, frenk inciri (Opuntia ficus-barbarica A.Berger) meyve (M) ve kabuklarının (K) toplam fenolik, flavonoid madde miktarları ve antioksidan aktiviteleri değerlendirilmiştir. Bu amaçla öncelikle numuneler metanol ile ekstrakte edilmiştir. Metanol ekstraktlarında fenolik miktarları K’da 835,66±21,12 mg GAE/100 g, M’de 760,66±17,61 mg GAE/100 g; toplam flavonoid madde miktarları K’da 222,00±4,35 μg KE/g ve M’de 204,76±0,87 μg KE/g olarak belirlenmiştir. Antioksidan aktivite, serbest radikal giderme aktivitesi (DPPH) ve Bakır (II) indirgeme kapasitesi (CUPRAC) yöntemleriyle değerlendirilmiş, indirgeme kapasitesi M’de 40,93±1,46 μg TE/mL ekstrak ve K’da 80,11±2,03 μg TE/mL ekstrak olarak hesaplanmıştır. Meyve ve kabuk ekstraklarının IC50 değerleri hesaplanmış ve standart BHT (Bütil hidroksi toluen) ile karşılaştırıldığında en yakın değerin K’da olduğu görülmüştür. Sonuçlar, frenk inciri meyve ve kabuklarının önemli miktarda biyoaktif bileşen içerdiğini ve yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, geleneksel olarak halk hekimliğinde kullanılan frenk incirinin sağlığı teşvik eden bir gıda bileşeni veya doğal antioksidan kaynağı olarak potansiyelini ortaya koymaktadır. |
| Anahtar Kelimeler |
| Makale Türü | Özgün Makale |
| Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale |
| Dergi Adı | Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology |
| Dergi ISSN | 2148-127x |
| Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
| Makale Dili | Türkçe |
| Basım Tarihi | 12-2024 |
| Cilt No | 12 |
| Sayfalar | 2764 / 2769 |
| Doi Numarası | 10.24925/turjaf.v12is4.2764-2769.7183 |
| Makale Linki | https://agrifoodscience.com/index.php/TURJAF/article/view/7183 |