Yazarlar (1) |
![]() Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Lotus corniculatus L. ekoloji ve tarım için oldukça önemli ekonomik değeri olan, dünya genelinde yüksek besin değeri nedeniyle yem bitkisi olarakta kullanılan bir baklagil bitkisidir. L. corniculatus’un tuz stresine olan toleransı diğer Lotus türlerine göre (Lotus tenuis gibi) düşüktür. Islah çalışmalarında yeni ticari çeşitler geliştirilirken yüksek besin değeri ve yem verimine odaklanıldığı için bu çeşitlerde tuz stresi gibi sınırlayıcı çevresel faktörlere karşı tolerans düşük kalmıştır. Bununla birlikte, günümüze kadar üretilen bu ticari çeşitlerin tuz stresine karşı toleransının belirlenmesi çalışmaları sınırlı kalmıştır. Bu çalışma farklı tuz stresi seviyelerinin L. corniculatus’un bir ticari çeşidi olan 'AC Langille'’de çimlenme ve erken fide gelişim dönemi üzerine olan etkisini incelemek amacıyla tamamen tesadüfü deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak in vitro şartlarda yürütülmüştür. Bu amaçla L. corniculatus’un tohumları üç farklı konsantrasyonda (0, 40 ve 80 mM) NaCl içeren Murashige ve Skoog/Gamborg (MG) ortamına ekilmiştir. Çimlenme ve büyüme parametreleri hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, uygulanan NaCl konsantrasyonlarının istatistiki açıdan çimlenme (ortalama çimlenme süresi hariç) ve büyüme parametreleri üzerine önemli derecede etkisinin olduğu, ve hem çimlenmeyi (ortalama çimlenme süresi hariç) hemde büyümeyi olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Tuz stresinin kökü sürgüne göre daha fazla olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir. 80 mM NaCl konsantarasyonun fide canlılık indeksini %41.27 oranında azalttığı görülmüştür. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Ziraat Mühendisliği |
Dergi ISSN | 2651-4494 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 10-2024 |
Cilt No | 380 |
Sayfalar | 25 / 35 |
Doi Numarası | 10.33724/zm.1496192 |
Makale Linki | https://doi.org/10.33724/zm.1496192 |