Polimerik Bir Zincir Uzatıcının Geri Dönüştürülmüş Poli(Bütilen Tereftalat)'ın Özelliklerine Etkilerinin İncelenmesi
Dr. Öğr. Üyesi Başak TUNA
Poli(bütilen tereftalat) (PBT) günümüzde en fazla kullanılan poliesterlerdendir, ancak PBT atıkların geri dönüşüm kapsamında katma değerli ürünlere dönüşmesine yönelik girişimler hala sınırlıdır. PBT geri dönüşümünün en önemli zorluklarından birisi çoklu eriyik işleme döngüleri sırasındaki termal bozunma olup, polimerin molekül ağırlığı ve özelliklerinde kayıplara yol açmaktadır. Bu çalışmada geri dönüştürülmüş PBT (Gd. PBT) farklı yükleme oranındaki (%ağ. 0.5, 1, 1.5) polimerik bir zincir uzatıcı (Joncryl ADR 4368) ile çift vidalı ekstrüderde harmanlanmıştır. Örneklerin reolojik, mekanik ve termal özellikleri farklı karakterizasyon yöntemleri ile incelenmiştir. Reolojik sonuçlar zincir uzatıcının eklenmesiyle kopan zincirlerin tekrar bağlanarak Gd. PBT'nin viskoelastik özelliklerinin geliştiğini göstermiştir. Zincir uzatıcının Gd. PBT'nin özelliklerine olan önemli etkisi çekme testi sonuçlarından da doğrulanmıştır. Zincir uzatıcı içeren örneklerin elastik modül ve çekme dayanımları artış gösterirken, kopmadaki uzama değerleri zincir dallanmasına bağlı olarak düşmüştür. Zincir uzatıcının örneklerin dallanmış yapısına etkisi düşük kristalinite değerlerinden de gözlemlenmiştir. Termogravimetrik analiz zincir uzatıcının Gd. PBT'nin termal bozunma sıcaklığını arttırdığını göstermiştir. Zincir uzatıcı içeren örneklerin özelliklerindeki iyileşme artan zincir uzatıcı konsantrasyonu ile daha belirgin olmuştur.
Poli(bütilen tereftalat),Geri Dönüşüm,Termal Bozunma,Zincir Uzatıcı,Ekstrüder
Dergi Adı Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi