Yazarlar |
Hacer Gülocak
|
Sultan Kiymaz
Ahi Evran Üniversitesi |
Özet |
Türkiye’nin su kaynakları her geçen gün giderek kirlenmekte ve kişi başına düşen su miktarı ihtiyacı nüfus artışı ile yıldan yıla hızla artmaktadır. Artan nüfusla beraber gıdaya duyulan ihtiyacın artması buna bağlı olarak su tüketiminin artması, atık suların uygun yöntemlerle arıtılarak çeşitli alanlarda özellikle sulama suyu olarak yeniden kullanımının sağlanması günümüzde ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda, Kırklareli il merkezinin kanalizasyon suları mevcut evsel ve endüstriyel arıtma tesislerinde arıtılarak Kırklareli deresine deşarj edilmektedir. Bu çalışma derenin suları ve arıtma tesislerinden salınan suların, sulama suyu kalitesi ve kirlilik durumunun belirlenerek tarımsal amaçlı kullanıma uygunluğunu ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kırklareli Deresi üzerinde belirlenen istasyonlardan alınan atık su örnekleri mevsimsel olarak alınmıştır. Örnekler üzerinde fiziksel ve inorganik-kimyasal parametreler incelenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçları değerlendirmek için, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğinde yer alan Kıta İçi Yerüstü Su Kaynaklarının Sınıfları (KYSKK) kullanılmıştır. Buna göre; Kırklareli deresi su örneklerinin fiziksel ve inorganik-kimyasal parametreleri açısından mevsimsel olarak kalite sınıfının IV. sınıf olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, elektriksel iletkenlik (EC) ve sodyum adsorpsiyon oranı (SAR) değerlerini temel alan ABD tuzluluk laboratuvarı sınıflandırma sistemine göre C3S1 sınıfına girdiği, fazla tuzlu olmasından dolayı dikkatle kullanılması gerektiği tespit edilmiştir. Su örnekleri ölçüm değerleri üzerinde yapılan tekrarlanan ölçümlü deneme düzeninde varyans analizi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve korelasyon an |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology |
Dergi Tarandığı Indeksler | |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 12-2022 |
Cilt No | 10 |
Doi Numarası | 10.24925/turjaf.v10isp1.2772-2782.5738 |