Risk factors for reduced core endurance, fatigue and physical inactivity in medical students
Doç. Dr. Başak ÇİĞDEM KARAÇAY
Naime Meriç Konar
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Tıp fakültesi öğrencilerinde fiziksel hareketsizlik, yorgunluk ve temel dayanıklılık için risk faktörlerinin araştırılması, risk altındaki bireyleri belirlemek için önemlidir. Araştırmanın temel amacı, tıp fakültesi öğrencilerinde yorgunluğu, fiziksel aktivite düzeyini ve kor enduransını etkileyen faktörleri belirlemektir. İkincil amaç ise, gövde dayanıklılığı ile yorgunluk, fiziksel aktivite ve bel ağrısı arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Ayrıca yorgunluk ile fiziksel aktivite düzeyi arasındaki ilişkinin de araştırılmasıdır. Yöntemler: Bu nicel kesitsel çalışma, 201 sağlıklı gönüllü tıp fakültesi öğrencisi ile yapılmıştır. Demografik veriler ve bel ağrısı öyküsü kaydedildi. Gövde kas çekirdek dayanıklılığını ölçmek için gövde fleksör dayanıklılık testi (FLET), Modifiye Biering-Sorensen testi (MBST) ve lateral köprü testi (LBT) kullanıldı. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri “Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği” (IPAQ) kullanılarak ölçüldü.Katılımcıların yorgunluk düzeyi Yorgunluk Şiddet Ölçeği (FSS) ile değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların gövde endurans ölçümleri yorgunluk düzeyine göre değerlendirildiğinde; gövde fleksör dayanıklılık testi (FLET) (p=0,021), Modifiye Biering-Sorensen testi (MBST) (p=0,004), lateral köprü testi-Sağ (LBT-Sağ) (<0,001), lateral köprü testi-Sol (LBT-Sol) (<0,001) testleri Yorgunluk Şiddet Ölçeği <2,3 olan grupta anlamlı olarak daha yüksekti. Kadın cinsiyet ile FLET (p<0,001), MBST (p<0,001), LBT-Sağ (p<0,001), LBT-Sol (p<0,001) arasında anlamlı ilişki bulundu. Regresyon modelinde yorgunluğu etkileyen faktörler olarak cinsiyet (p=0.049), MBST (p=0.003) ve MET 3 (p=0.025) belirlendi. Kadın cinsiyet (OR= 0.376; p= 0.049) ve MBST (OR= 0.986; p= 0.003) yorgunluk için risk faktörü olarak belirlendi. Sonuç: Kadın cinsiyet, kor enduransının azalması ve fiziksel inaktivite, tıp fakültesi öğrencilerinde yorgunluğu etkileyen koruyucu faktörlerdir. Yaş, cinsiyet, beden kitle indeksi, sigara, alkol ve bel ağrısı öyküsü fiziksel inaktivite için risk faktörü olarak saptanmamıştır. Kor enduransının iyileştirilmesi fiziksel inaktivite için koruyucudur.
Bel ağrısı,fiziksel dayanıklılık,tıp öğrencileri,yorgunluk
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale