Physical Activity Levels in the Turkish Population During the COVID-19 Lockdown: An Online Cross-Sectional Survey Study
Merve Damla Korkmaz
Tuğba Şahbaz
İstanbul Beykent Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Başak ÇİĞDEM KARAÇAY
Cansın Medin Ceylan
Ufuk Sadık Ceylan
Amaç: Koronavirüs hastalığı-2019 (COVID-19) pandemisi dünya çapında tüm insanların hayatında önemli düzeyde kısıtlamalara neden olmuştur. Bu çalışmada,Türk toplumunun COVID-19 karantinası sırasında fiziksel aktivite (FA) ve sedanter davranış düzeylerinin saptanması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma, COVID-19 karantinası döneminde Türkiye’de internet kanalları (e-mail ve WhatsApp uygulamaları) kullanılarak yapılan çok merkezli, kesitsel bir anket çalışmasıdır. Katılımcılara pandemi döneminde gün içindeki FA düzeyleri ve oturarak geçirdikleri süre (sedanter davranış düzeyi) Uluslararası FA Anketi- Kısa Formu (UFAA-KF) kullanılarak sorulmuştur. Bulgular: Çalışmaya beş yüz on dört katılımcı dahil edilmiştir. Pandemi sürecinde, UFAA-KF ile değerlendirilen 327 (%63,6) katılımcı düşük, 168 (%33) kişi orta ve 19 kişi (%4) ise yüksek aktivite düzeyinde olarak değerlendirildi. Katılımcıların egzersiz ihtiyacı ile FA düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p<0,001). Üç yüz on iki (%60,7) katılımcı günde beş saatten fazla süreyi oturarak geçirdiğini belirtti. Yaş, cinsiyet ve meslek ile sedanter davranış düzeyi arasında anlamlı bir korelasyon olduğu görüldü (sırasıyla, p = 0,001, p < 0,001 and p = 0,002). Sonuç: Türk toplumunun COVID-19 karantinası süresince düşük FA ve yüksek sedanter davranış düzeyine sahip olduğu saptanmıştır. Yeni egzersiz programlarının ve aktivitelerin planlanması toplum sağlığının korunması açısından önemlidir.
Dergi Adı İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi
Dergi ISSN 2148-273X