Is Physical Therapy Session Duration Effective on Functionality in Rehabilitation of Bell's Palsy (Idiopathic Facial Paralysis)?
Doç. Dr. Başak ÇİĞDEM KARAÇAY
Tuğba Şahbaz
Beykent Üniversitesi, Türkiye
maç: Bell Palsili hastalarda değişen fizik tedavi seans sayısının fonksiyonellik düzeyine etkisinin değerlendirilmesi amaclanmıştır. Araçlar ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada Bell Palsi (BP) tanısı ile elektroterapi, infraruj ve mimik egzersizlerinden oluşan fizik tedavi programı uygulanan hastaların verileri incelendi. BP tanısı ile rehabilite edilen ve 15 seans tedavi gören 21 hasta ile 30 seans tedavi gören 21 hastanın verileri analiz edildi. Hastaların yaş, cinsiyet ve komorbiditeleri kaydedildi. Hastaların fonksiyonellikleri Yüz felci engellilik indeksi Facial Disability Index, House Brackmann Evrelemesi ve Sunny Brook Evrelemesi ile tedavi öncesi ve sonrası değerlendirildi. Bulgular: Hastaların tüm grup içi klinik ve işlevsellik değerlendirmelerinde hem 15 seans sonrasında hem de 30 seans sonrasında her iki grupta da anlamlı düzelme gözlendi (p<0.001). Gruplar arasındaki karşılaştırmalarda istatistiksel olarak fark bulunmadı Sonuç: Çalışmanın sonuçları BP tansıyla fizik tedavi gören hastalarda 15 seans fizik tedavinin belirgin fonksiyonel iyileşme sağladığını ve fizik tedavi seans sayısını 30 seansa çıkarmanın fonksiyonellik üzerine ek biretkisi olmadığını göstermektedir.
facial disability index,house brackmann system,idiopatic facial paralysisbell,sunny brook grading system,rehabilitation duration
Dergi Adı Ahi Evran Medical Journal
Makale Dili İngilizce