İNMELİ HASTADA OMUZ AĞRISINA YAKLAŞIM
Doç. Dr. Başak ÇİĞDEM KARAÇAY
İnme yetişkinlerdeki uzun dönem dizabilitenin en sık nedenlerindendir. Hemiplejik omuz ağrısı prevalansı; inme geçiren genel popülasyonda yaklaşık %22-23’tür. Rehabilite edilen inme hastalarında ise yaklaşık %54-55 olarak değerlendirilmiştir. İnme hastalarının yönetiminde omuz ağrısı etyolojisinin belirlenmesi, doğru tanı ve etkili müdahale ile fonksiyonelliğin artırılması ve ağrı kontrolü rehabilitasyonun amaçlarındandır. Hemiplejik omuz ağrısının yönetimi ile ilgili literatürde son zamanda enjeksiyonlar, tamamlayıcı tıp yöntemleri ile ilgili yayınlar hızla artmaktadır. Güncel metanalizlerde akut dönem hemiplejik omuz ağrısı yönetimi ve eklem hareket açıklığının artırılmasında supraskapular sinir enjeksiyonları önerilmektedir. Botulinum toksin enjeksiyonları ile ağrı ve eklem hareket açıklığının iyileştiği ve bu etkinin uzun dönemde de sürdüğü bildirilmiştir. Hemiplejik omuz ağrılı hastalarda tamamlayıcı tıp yöntemlerinden akupunktur, kuru iğneleme, nöromüsküler bantlama uygulaması ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Bu derleme güncel literatür eşliğinde inmeli hastada omuz ağrısı epidemiyolojisi ve tanı yöntemleri ve hemiplejik omuz ağrısına yaklaşımı konu almaktadır.
hemiplejik omuz ağrısı,derleme,inme,ağrı,rehabilitasyon
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Ahi Evran Medical Journal, Kirsehir Ahi Evran University