Okul Yöneticilerinin Öğretim Programlarının Uygulanmasındaki ÖğretimselLiderlik Rollerine İlişkin Öğretmen Algılarının İncelenmesi
Doç. Dr. Bahadır GÜLBAHAR
Servet Özdemir
Başkent Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, öğretmenlerin okul yöneticilerinin ilköğretim programlarının uygulanmasındakiöğretimsel liderlik rollerine ilişkin algıları incelenmiştir. Çalışma, nicel bir tarama araştırmasıdır.Araştırmanın evrenini Ankara iline bağlı Keçiören, Yenimahalle, Çankaya ve Kalecik ilçelerindekiilköğretim okullarında görev yapan sınıf ve branş öğretmenleri oluşturmaktadır. Çalışma evrenindekiöğretmen sayısı 13019’dur. Çalışma evrenindeki öğretmen sayısı çok fazla olduğu için örneklem almayabaşvurulmuştur. Örneklem belirlemede basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracıolarak araştırmacı tarafından geliştirilen ölçek ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSSprogramına girilmiş ve bu program aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde frekans, yüzde,ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Araştırmada, öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin öğretimprogramlarının uygulanmasındaki öğretimsel liderlik rollerini bütün alt boyutlarda “çoğu zaman”düzeyinde gerçekleştirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Dergi Adı Van YYÜ Eğitim Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2019