OKUL YÖNETİCİLERİNİN ÖĞRETİMPROGRAMLARININ UYGULANMASINDAKİ ÖĞRETİMLİDERLİĞİ ROLLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİRALANYAZIN TARAMA ÇALIŞMASI
Doç. Dr. Bahadır GÜLBAHAR
Öğretim programlarının amaçlarına ulaşması, büyük ölçüde okul yöne- ticilerinin öğretim programlarının uygulanmasındaki öğretim liderliği rollerini yerine getirmelerine bağlıdır. Bu çalışma, söz konusu rolleri saptayabilmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada sunulan bilgiler alanyazın taramasıyla elde edilmiştir. Bu doğrultuda, öncelikle ilgili yayınlar taranmıştır. Yayınlardan elde edilen bilgilerden, okul yöneticilerinin öğretim programlarının uygulanmasın- daki öğretim liderliği rollerinin kuramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Konuyla ilgili araştırmalar da incelenmiş ve bu araştırmalarda üzerinde durulan, okul yöneticilerinin öğretim programlarının uygulanmasındaki öğretim liderliği rol- leri saptanmıştır. Çalışma sonucunda, okul yöneticilerinin öğretim programlarının uygu- lanmasındaki öğretim liderliği rollerinin öğretim liderliğinin genel alanı içinde olduğu ve bu rollerin boyutlarının rehberlik, bilgi kaynağı olma, uygun fiziksel ortamlar yaratma, öğretim araç ve gereçlerini temin etme, öğretimi yönetme, mesleki gelişim, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini sağlama, planlama, koordine etme, denetle- me, değerlendirme, araştırma, yönlendirme, kolaylaştırma, amaçları açıklama, kaynak sağlama ve kullanma, öğretim programı uygulamalarını yönetme, öğrenci gelişimini izleme, olumlu bir okul iklimi yaratma, takım çalışmasını sağlama, çeşitli kişilerle bir- likte çalışabilme olduğu ortaya konmuştur.
Dergi Adı Millî Eğitim Dergisi
Basım Tarihi 12-2014