img
Buğdaygil ve Baklagil -Buğdaygil Karışımı Meraların Süt İneklerinin Verim Performansı ve Sütün Bileşimine Etkileri  
Yazarlar
Numan Kılıçalp
TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ, Türkiye
Mustafa Avcı
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ, Türkiye
Hatice Hızlı
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI, Türkiye
 Rüştü HATİPOĞLU Rüştü HATİPOĞLU
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Özet
Bu araştırma, Domuz ayrığı (Dactylis glomerata, Pizza, DA), İngiliz çimi (Lolium perenne,Bastion, İÇ) ve Ak üçgül (Trifolium repens, Huia, AÜ) karışımları ile tesis edilen 3 farklı meranın(İÇ, İÇAÜ ve DAAÜ) kuru ot verimi, kimyasal kompozisyonu, süt ineklerinde süt verimi ve sütünkompozisyonuna etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. İki yıl yürütülen bu araştırmadaotlatma denemesi, dönüşümlü deneme düzenine göre yapılmıştır. Bu amaçla, her biri 30 günden(8 gün alıştırma ve 22 gün esas dönem) oluşan iki dönemde toplam 6 baş Siyah-Alaca inek (2.laktasyonda ve ortalama 520±26 kg canlı ağırlığında) kullanılmıştır. Hayvanların süt verimi herdönemin birbirini takip eden son beş gününde, sütün besin madde kompozisyonu (kuru madde,yağ ve protein içeriği) ise son üç günü alınan örneklerde tespit edilmiştir. İÇAÜ merasından eldeedilen otların asit çözücüde çözünmeyen lif (ADF) içeriği, diğer iki meradan eldeedilenlerinkinden daha düşük bulunurken, Net Enerji Laktasyon (NEL) içeriği, birinci yıl, birinciotlatma döneminde, daha yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte, incelenen meraların süt verimineetkisi önemsiz, ancak birinci yılda süt protein verimine, ikinci yılda ise süt yağı ve süt kurumaddesine etkilerinin önemli olduğu bulunmuştur. Otlatma döneminin birinci yılında, süt verimi,süt yağı verimi ve protein verimine etkisi ise önemli bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları, buçalışma şartları altınında meranın botanik kompozisyonunun sütün miktar ve bileşimi üzerineetkisinin olmadığı ancak, vejetasyon döneminin ilerlemesiyle süt veriminin düştüğü görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi
Dergi ISSN 2148-127X
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2019
Cilt No 7
Sayı 1
Sayfalar 7 / 12
Doi Numarası 10.24925/turjaf.v7i1.7-12.1907