Yazarlar |
Rüştü HATİPOĞLU
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi |
SALIHA KIRICI
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ, Türkiye |
Tuncay ÇALIŞKAN
ANKARA ÜNİVERSİTESİ |
Özet |
Sekonder metabolitler, bitkiler tarafından biyotik ve abiyotik faktörlere karşı bir tepki olarak vesavunma mekanizması oluşturmak amacıyla üretilen farklı bir organik bileşik grubudur. Sekondermetabolitler biyosentetik orijinlerine ve kimyasal yapılarına göre farklı sınıflara ayrılırlar. Sekondermetabolitler, günümüzde ilaç hammaddesi, tarım ilacı, tat verici, koku maddesi, renk maddesi vegıda katkı maddesi gibi pek çok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Sekonder metabolitüretimi, geleneksel olarak ya doğadan bitki toplamaya veya söz konusu bitkilerin tarla koşullarındakültür edilmesine dayanmaktadır. Fakat bu şekilde geleneksel sekonder metabolit üretimi düşükverim, coğrafik, mevsimsel ve çevresel varyasyonlar nedeniyle bitkinin sekonder metabolitiçeriğinin çok değişken olması, sekonder metabolit üreten bitkilerin yetiştiriciliği için arazi ve yoğunişgücüne gereksinim duyulması gibi dezavantajlara sahiptir. Bu nedenle, bitki hücre ve organkültürleri sekonder metabolitlerin üretiminde tüm bitkiden elde etmeye alternatif bir yöntem olarakortaya çıkmıştır. Bu literatür derlemesinde, bitki hücre, doku ve organ kültürleri ile sekondermetabolit üretiminin mevcut durumu, sorunları ve sorunların çözümüne yönelik olarak yapılançalışmalar irdelenmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi |
Dergi ISSN | 2148-127X |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 07-2019 |
Cilt No | 7 |
Sayı | 7 |
Sayfalar | 971 / 980 |
Doi Numarası | 10.24925/turjaf.v7i7.971-980.2447 |